От ГЕРБ определят като необяснимо поведението на представители на БСП начело с техния лидер Корнелия Нинова по темата за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада (СЕТА), което беше одобрено с голямо мнозинство от Европейския парламент, включително от групата на европейските социалисти. Официалната позиция на Групата на социалдемократите в ЕП е в подкрепа на споразумението.

Станишев публикува корекцията в гласуването си

Станишев публикува корекцията в гласуването си

Не подкрепял СЕТА

От ГЕРБ припомнят, че преди дни председателят на БСП, партия - член на Партията на европейските социалисти (ПЕС), нарече "национални предатели" българските евродепутати, които подкрепиха документа.

ГЕРБ представи разпечатка, че Станишев подкрепя СЕТА
Обновена

ГЕРБ представи разпечатка, че Станишев подкрепя СЕТА

По-късно шефът на ПЕС публикува, че е коригирано положителното му гласуване

Това става по-малко от три години, след като правителството на Пламен Орешарски съвсем официално (през май 2014) приветства СЕТА, поиска либерализация за стоки и услуги и максимална инвестиционна защита. "Сега всичко това е факт, а вместо радост, предизвика у г-жа Нинова и нейните съпартийци истерия и кресливи обвинения", пишат от ГЕРБ.

В българската позицията за участие в Съвета на Европейския съвет Външни работи/Търговия на 8 май 2014 г. в Брюксел се казва: "България приветства напредъка, постигнат в хода на преговорите по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада. В него вижда възможност за икономическите си оператори. Поради тази причина, целта на страната ни в преговорите винаги е била постигането на високо ниво на амбиция, подобрен достъп до пазара на стоки и услуги, високи стандарти на инвестиционна защита, подобрени правила за защита на интелектуалната собственост, благоприятни за търговците ни правила за произход, и др.", припомнят от партията на Борисов.

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова
Обновена

БСП блокира СЕТА, ако влезе в парламента, зарече се Нинова

Ако имат достатъчно депутати, споразумението няма да види одобрение

Отговорната позиция не винаги е най-популярната, но за един отговорен политик е много по-достойно да обясни и представи фактите, отколкото да се осланя на манипулации и лъжи, пишат от ГЕРБ.

Те привеждат пример, че споразумението с Канада е подкрепено от социалисти от Испания, Великобритания, Гърция, Белгия, Португалия, Италия, Хърватия, Дания, Литва, Румъния, Германия.