Полският евродепутат, който каза, че жените заслужават да получават по-малко заплащане, защото те са "по-слаби, по-малки и по-малко интелигентни", беше отстранен от Европейския парламент за десет дни и беше глобен с едномесечно възнаграждение, съобщава "Ройтерс".

74-годишният Януш Корвин-Микке се изказа по време на дебат относно разликата в заплащането на двата пола.

Жените са по-ниско интелигентни от мъжете, изригна полски евродепутат

Жените са по-ниско интелигентни от мъжете, изригна полски евродепутат

Жените също така трябвало да печелят по-малко от мъжете

Говорейки в Брюксел през миналата седмица той заяви: "Знаете ли колко жени са в първите 100 но шахматистите? Ще ви кажа: николко".

Той добави: "Жените трябва да печелят по-малко от мъжете, защото те са по-слаби, по-малки, по-малко интелигентни, те трябва да печелят по-малко ... това е всичко".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по-рано заяви, че разследването на изказванията е приключило и е било взето решение Корвин-Микке да бъде наказан.

Наказания за сексистки изказвания на евродепутат обеща предеседателят на ЕП

Наказания за сексистки изказвания на евродепутат обеща предеседателят на ЕП

Полякът обяви по-рано, че жените като по-малко интелигентни трябва да печелят по-малко

По думите на Таяни, коментарите му нарушават правилата на Европейския парламент и той е наложил три наказания, включително глоба в размер на дневните му надници в продължение на месец, ще бъде отстранен от Европейския парламент в продължение на 10 дни и му се забранява да представлява институцията на конференции и форуми за период от една година, считано от днес.