Андрей Новаков, евродепутат от групата на Европейската народна партия в интервю пред Десислава Антова, News.bg.

Г-н Новаков, защо е важна инициативата ЕС - Китай 2018 година на туризма за България, какви са ползите за страната ни? Предимството на България е предимството на първия. За пръв път в рамките на тази инициатива, която бе обявена преди няколко месеца от председателя на Европейската комисия г-н Жан-Клод Юнкер, се организира събитие в нейните прерогативи и то е тук в България. Щастлив съм, че такава национална делегация от Китай прие да пътува до България, да представим държавата и няколко града, които са потенциални места за инвестиции. Оттук насетне България ще се чува не само като място за отдих, но и за правене на бизнес. Вярвам, че откриването ни за китайски инвеститори и туристи, е ключово за постигането на действително устойчив ръст, както по отношение на посещението на туристи, така и в разкриването на производства с повече работни места. Вярвам, че това е подходът.

2018 година, освен това е и година на председателството на България. Какви теми следва да постави страната ни като акцент?
Едва ли можеше да се получи по-добре, така че да се съчетаят няколко елемента като това да имаме историческия шанс в толкова тежък период да председателстваме съвета. Тогава, когато кумулативно имаме инициатива както председателството и инициативи като тази "ЕС - Китай 2018 година на туризма", можем да получим по-добри резултати. Инициативата в момента се подкрепя от Китайското посолство, от бизнес асоциации. Когато имаме национални цели, когато повече хора работим за тях, включително хората, които ще бъдат заети в председателството, резултатите ще са налице. Вярвам, че ако определим три основни приоритета, върху които да работим, ще бъде по-добре. Съжалявам, че в последните няколко месеца чувах повече за това колко добре вървят ремонтите на един път или на някаква зала. Ще ми се да чуя повече разговори по същество - за генериране на съдържание. Една или две конкретни инициативи, за които България ще работи в тези шест месеца - дали за намаляване на бюрокрацията, дали за привличане на европейска агенция у нас. Това са все конкретни цели, които можем да си поставим. По-малките, с които стартираме в момента са пречките като това, че няма директен полет от Пекин за София, както и че понякога дълго се чака за визи. Две простички неща, които ако можем да променим доста по-лесно ще бъде да привличаме повече хора от Китай тук.

Защо ЕК поставя тази тема ЕС - Китай 2018 година на туризма?
Първо сред приоритетите като цяло на ЕС ще бъде не само външната политика с Китай. Имаме добри отношения с Канада след подписването на търговското споразумение. Преди това имаше разговори и преговори за такова споразумение със САЩ. Това не е достатъчно. В глобалния свят, в който живеем без добри връзки и на запад и на изток, отворени към всякакви възможности, е невъзможно да сме конкурентноспособни. Особено във време, в което имаме Брекзит, трябва да се занимаем и с дълговата криза в Гърция, с мигрантски проблем, с бежанска вълна, трябва да използваме всичко, което имаме да правим икономиките си по-силни, с което държавите по-богати и животът на хората по-добър.

Направихте вече обиколка в страната, в която разяснявахте възможностите за еврофондовете. Какво знае и какво не знае българския бизнес за възможностите, които предоставя ЕС?
За съжаление не достатъчно, не толкова колкото се надявах. По-лошото е, че това е информация, която не е скрита някъде и трябва да намериш някой отвътре, който да ти я разкаже. Тя е публична. Когато хора с относително развит бизнес, казват, аз нямам представа как да се възползвам от европейски средства, изпадам в недоумение. Не сме членове на ЕС от миналия понеделник, а вече имаме едно десетилетие, в което трябваше да се сме се научили. Особено този тип бенефициенти както физически лица, които примерно се занимават със земеделие, управители и мениджъри на компании, които могат да доразвият производството си и да обогатят портфолиото си с европейски пари. Това, което направих аз е да създам българска платформа, изцяло безплатна, която в рамките на 30 секунди ти показва по зададени критерии какво финансиране можеш да получиш. /Бел. Ред. Платформата "Еврофинансирай"/. Оттук насетне нямат извинение да кажат - аз нямам представа как да получа пари от ЕС. Няма друга държава в съюза, която да получава повече от европейския бюджет, отколкото ние. Не може да не се възползваме от това. До 2020 г. имаме гарантирани средства, не може стотинка да остане от тях, защото след това нямаме гаранция за абсолютно нищо.

Кохезионната политика на сближаване на ЕС, друг ваш приоритет, до кога България ще бъде в полето на изоставащите?
Ще ви кажа, защо въпросът е интересен. От една страна, ако един ден тези пари за България спрат, това означава, че сме станали относително еднакво богати със средното ниво за ЕС. Допустими бенефициенти за средства от кохезионните фондове са държави, които имат под 75% от средния доход като стандарт в Европа. Така че, ако един ден, тези пари спрат това означава, че сме достигнали 75% от стандарта на живот в останалите държави от съюза. От друга страна в момента това е ресурс, който е изключително конкурентно предимство за нас. Почти 30 млрд. лева с националното финансиране до 2020 г. Няма друг източник на финанси, който да позволи такъв ресурс и такъв капацитет. Колко още ще продължи - доколкото има хора като мен, които вярват, че това не е подаяние и солидарност, а заслужена и заработена подкрепа за българската икономика, която след време ще може сама да произвежда толкова, че да не се налага да бъде субсидирана по този начин. Докато ние в България казваме, можем ли да вземем още, можем ли да получим още, има други държави в ЕС, които казват, колко още ще даваме, така че е добре да показваме резултати, с които да можем да се гордеем и да казваме, ето вижте вие ги давате, те отиват по предназначение.

Какви резултати очаквате от срещата с китайската делегация?
Очаквам конкретни инвестиционни намерения. Очаквам инициатива за това да видим има ли как директен полет от Пекин до София да насърчи сътрудничеството ни. Поне с административни решения и процедури да намалим времето за издаване на визи за хората, които искат да дойдат да почиват тук или да правят бизнес. Това е добро начало за събитие, което няма да бъде последното в рамките на инициативата на ЕС.

Казахте привличане на европейска агенция в България, какво точно имахте предвид?
Европейската агенция по лекарства, разположена в Лондон, след излизането на Великобритания и Брекзит, очевидно ще трябва да се премести някъде. Знам, че има разговори за това тя да отиде в други държави. Това, че предстои българско председателство е шанс, който може да се използва. Ако ясно го заявим, ако покажем, че имаме капацитет, а ние имаме. България има традиции във фармацията и в медицината, така че можем да предложим висококвалифицирани кадри, високообразовани, които да подпомагат работата на тази агенция. Оттук насетне става въпрос само за политически разговори и преговори, ако до тогава решение не е взето.