Българският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков е на първо място в класацията за най-проевропейски млади членове на Европейския парламент.

Със същия брой точки са още трима депутати на възраст под 40 години от Холандия, Италия и Испания. В този раздел няма други български представители.

Класацията е на независимата организация VoteWatchEU. Критериите за подредбата са създадени от организацията и се базират на гласуванията на евродепутатите по ключови документи на Европейския парламент.

Снимка 291472

Източник: Момчил Неков

"Край на политическия мит, че защитаването на национални интереси, чрез гласуване против СЕТА, ГМО и визовата дискриминация към българите, е глас срещу Брюксел! Експертите го доказват. Признателен съм, че работата ми бива оценявана и се радвам да споделя първото място в класацията за най-проевропейски млад евродепутат със своите колеги Марийтье Схааке, Лара Коми и Серхио Гутиерез", коментира Неков.

Той допълва, че това е успех не само за него, а и за БСП. "Резултатите от класацията са доказателство, че Българската социалистическа партия е проевропейски настроена и защитава интересите на обединена Европа, че пътят за просперитета на България е в синхрон с визията за европейското бъдеще", казва Неков.

Момчил Неков коментира резултатите от независимата оценка на експертите от VoteWatchEU, които наблюдават и анализират работата на Европейския парламент, като оборване твърденията, че БСП е настроена против Европейския съюз.

"Половината от класираните евродепутати са членове на Групата на социалистите и демократите, докато Европейската народна партия има само трима представители", съобщава Неков.

Авторите на класацията прогнозират, че през следващите няколко години някои от тези млади политици ще развият опит и увереност необходими за управлението и реформирането на Европейския съюз.

Според анализаторите, списъкът показва младите членове на ЕП, които са най-големи привърженици на идеята за по-силен ЕС.