България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз.

Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на редовното заседание на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ).

Според него тази времева рамка трябва да бъде обвързана с конкретни критерии за изпълнение, като всяка държава трябва да бъде оценявана според своя напредък в преговорите и изпълнението на критериите, а не да бъде да бъде обвързвана с други кандидати.

Една такава инициатива от страна на България би била добър знак за държавите в региона, подчертава Петър Курумбашев, според когото ако това се случи по време на българското председателство на Съвета на ЕС би било успех.

Мнението на българския евродепутат е, че в момента не само няма сериозна воля в Съюза да се определят срокове за разширяване, а е и доста спорно дали изобщо Европейският съюз иска да се разширява.

"Ние можем да бъдем водещата, подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани. Бих искал да припомня как ни помагаха нашите съседи, когато бяхме кандидати за членове на НАТО и ЕС. Бих се радвал да има конкретни заявления от страна на българската държава и на повече политически сили, които да подкрепят този процес."

Петър Курумбашев посочва, че измерение на такова сътрудничество би могло да бъде и поставянето на конкретни проекти в района, като например изградената магистрала между Дуръс (Албания) и Прищина. Сърбия работи силено и проектът може да бъде завършен в рамките на 2017 г., както и магистралата между Ниш и Димитровград. Очертава се възможност, ако се изгради и магистрала между Ниш и Прищина, където разстоянието не е голямо и теренът не е особено тежък. Курумбашев смята, че имаме възможност да свържем Дуръс с Бургас чрез магистрали.

Друга възможност е да се коментира магистрала Сплит - Сараево и през Сърбия отново да се стига до България.

"Много говорим за европейски транспортни коридори. Не е ли време ние, когато сме председатели, да поставим въпроса за балкански транспортни коридори? Възможността да бъдат свързани Йонийско, Адриатическо и Черно море с магистрали ще разшири възможностите ни както за търговия, така и за туризъм. Така и просто да се познаваме по-добре.

"Можем да поставим и този въпрос, т.е. да уплътним тази наша декларация за държавите от Западните Балкани, така че да не бъде просто декларация, а да бъде обвързана с конкретни проекти, предлага още Петър Курумбашев.