Евродепутатът Андрей Ковачев ще бъде специален гост на отбелязването на Деня на храбростта в Ново село, Македония. Това съобщават от кабинета му.

Фондация "Българска памет" организира съвместно честване на празника за 11-та поредна година. То ще се проведе на 6 май при военен мемориал в Ново село, Струмишко, Р. Македония.

От кабинета на Ковачев припомнят, че мемориалът е възстановен от изоставено военно гробище през 2006 г. със средства на фондацията. През последните години мемориалът се посещава от хиляди, които са решили да отдадат почит на загиналите български войници.

Деца от двете страни на границата ще се съберат на едно място за поредна година на превърналото се в традиция събитие.

Домакин е лично Архиепископ Охридски и Македонски, Негово Блаженство дядо Стефан, Струмишкия Митрополит, НВП дядо Наум и други свещеници от Македонската православна църква. Стотици граждани, политици и общественици от България и Македония ще присъстват на поклонението. Участие ще вземат и младежи от Детския хор и Духовия оркестър на НМУ "Любомир Пипков" - София, както и младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.

Сред специалните гости ще бъдат д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", Росен Плевнелиев - президент на България (2012-2017г.), Техни Превъзходителства, военните аташета на представените в Р. Македония страни-членки на НАТО, Русия, Китай и други.

Главата на Македонската православна църква, Негово блаженство, дядо Стефан ще отслужи заупокойна молитва в памет на падналите герои от 11-та Македонска дивизия.

От името на българските държавни институции ще бъдат положени венци. Гвардейци от Националната гвардейска част ще отдадат почит към паметта на падналите в защита на националните идеали. По време на събитието ще бъде наградено училище от Струмица, Р. Македония за успешно включване в конкурса на фондация "Българска памет" за есе на тема "11-та Македонска дивизия".

На 6 май отдаваме почит пред общия паметник "Българийо, за тебе те умряха" на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

От кабинета на Ковачев допълват, че фондация "Българска памет" организира родолюбивата инициатива с цел подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития. От фондацията се стремят да дадат добър пример за съвместно честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Македония в перспективата на общото европейско бъдеще.