Брекзит е една добра възможност за реформа на целия Европейски съюз (ЕС). Това заяви пред БНР евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючук. Той е и вицепрезидент на АЛДЕ.

Кючук коментира, че в момента нямаме единен Европейски съюз. Има разделение по много въпроси. По думите на евродепутата често се говори за Европа на трите, шестте, деветте, 12-те и дори 27-те скорости.

Той прогнозира, че същинските скорости за Брекзит ще започнат след 3-4 седмици. Илхан Кючук е категоричен, че Евросъюзът трябва много да настоява четирите свободи да не се дискутират. От изказването на британския премиер Тереза Мей той оставал с впечатлението, че Великобритания е склонна на едно прагматично партньорство. Той вижда отстъпление от позицията на Великобритания и смята, че вариантът "твърд" Брекзит не е на дневен ред. Евродепутатът аргументира мнението си с думите на Мей: "да изградим дълбоко и специално партньорство между Великобритания и ЕС".

Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

Формална стъпка за началото на преговорите

Илхан Кючук е категоричен също, че държавите в ЕС трябва да имат общностен подход по въпроса за Брекзит. Вече се чули ясни сигнали от Европейския парламент за налагане на вето на всяко споразумение за "Брекзит", което пречи на гражданите на ЕС, преместили се на Острова през следващите две години. По думите на Кючук те трябва да получат същите права за живеене и работа в Обединеното кралство като онези, които вече са в страната.

Той посочи същи, че България трябва да използва умело времето си начело на съюза, за да постави на дневен ред важните за региона въпроси. Илхан Кючук смята, че без реформа Европа не може да отговори на тежките предизвикателства в рамките на границите си и извън тях.

Евродепутатът е на мнение, че България изостава от Европа в политическо отношение.