По последни данни на Европол липсват сигурни доказателства, че терористите използват систематично потоците от бежанци, за да влязат в Европа незабелязано. Това посочват от Европейската комисия (ЕК) в отговор на писмено запитване на евродепутата от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев.

От комисията уточняват, че са наясно с потенциалните рискове, които са свързани с инфилтрирането на терористи в миграционните потоци. Питането на Радев е относно предприетите на европейско ниво мерки за превенция на радикализацията на мигрантите и бежанците, съобщават от ГЕРБ.

Радев припомня, че в продължение на месеци редица експерти от разузнавателните служби предупреждават, че мигрантските маршрути се използват от терористи от "Ислямска държава". Те са специално обучени да извършват терористични атаки в Европа и се завръщат от фронта от Сирия и Ирак.

От страна на шефа на Европол и координатора на ЕС за борба срещу тероризма нееднократно бе отправяно предупреждение за опасността от радикализиране на вече дошлите мигранти и бежанци. Това може да стане ако попаднат в неподходяща среда и общност.

От Европейската комисия (ЕК) посочват, че за да бъдат открити потенциални заподозрени в тероризъм, Европейският съюз улеснява обмена на информация и оперативно сътрудничество в "горещите точки". Това става като се разполагат служители на европейската гранична и брегова охрана и на Европол, предоставянето на помощ при систематично регистриране, снемането на дактилоскопични отпечатъци и когато е целесъобразно вторичните проверки за сигурност, използвайки пълноценно базите данни на Европол.

Комисията също така е създала мрежа за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN). Нейната цел е подготовката на специалисти с умения и увереност за идентифициране на ранни предупредителни признаци на радикализация и предоставяне на необходимата интервенция. Подходът обхваща всички форми на насилствен екстремизъм и независимо от статута на съответното лице.

По време на голяма част от обсъжданията в рамките на работните групи на RAN, особено в контекста на кризата с бежанците, преобладавал въпросът за поляризацията.

Миналата година са проведени редица семинари по темата, включително за работещите в лагерите за бежанци или в центровете за задържане. Усилията са били съсредоточени не само върху аспекта, свързан с радикализацията, но също и върху начините за предпазване на уязвимите общности. От Европейската комисия уверяват, че това ще продължи да бъде приоритет и в бъдеще.

Въпреки това, евродепутатът Емил Радев се притеснява от случващото се в Европа. Той изтъква, че през последните години Европейският съюз е изправен пред две кризи, които изглеждат все повече взаимосвързани - мигрантската криза и кризата със сигурността.

Доказателство, че предупреждението на експертите се превръщат в тъжна реалност с жертви и отнети животи са атаките в Кьолн, Берлин и Стокхолм.

Емил Радев припомня, че за пръв път от Германия са експулсирани немски граждани, второ поколение мигранти, заради опасения за подготовка на терористичен акт. Те са върнати в държавата на произход.

В тази връзка евродепутатът настоява за допълнителни мерки сред мигрантските и бежански общности преди Европа да стане свидетел на още подобни атентати и отнети животи.