"След дълга кампания ЕК накрая направи стъпка в правилната посока като предложи Европейски стълб за социалните права. Но към момента той е с много малко съдържание и няма правна тежест".

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на координационната среща на левите премиери и лидерите на партиите-членки, проведена непосредствено преди заседанието на Европейския съвет.

ПЕС отиде в опозиция в Европейския парламент, обяви Станишев

ПЕС отиде в опозиция в Европейския парламент, обяви Станишев

Ще се бори за Социална Европа

Европейската левица призовава за изготвянето на спешен план за изпълнение на неотдавнашните декларации по отношение на Европейския стълб на социалните права. Той изрази притеснението си от липсата на темата в дискусиите на Европейския съвет, който се провежда по-късно днес.

"Твърдо решени сме да преобразуваме това неясно предложение в истински план за действие. Ето защо сме разочаровани да видим, че социалните въпроси не са включени в дневния ред на днешното заседание на Европейския съвет, въпреки спешната необходимост от действия. Министър-председателите и партиите-членки на ПЕС ще продължат да използват всяка възможност да популяризират тези проблеми - разбираме важността им и ще продължим да се борим, докато не бъде намерено решение", заяви Станишев

Сред обсъжданите в заседанието теми бяха и отношенията ЕС - Великобритания, както и следващи стъпи в посока засилване на Общата политика за сигурност и отбрана в Европа.