Това, което предлага Юнкер, са по-скоро палиативни мерки, отколкото истински план за действие. Това мнение изрази пред БНР специалистът по съвременна история проф. Искра Баева.

Тя разбира и споделя тревогите както на български политици, така и на политици от Централна Европа, че повечето от предложените от Жан-Клод Юнкер варианти ще бъдат в ущърб на нашите държави. Това, по думите й, е безспорно. Въпреки това Искра Баева смята, че трябва да помислим за основата, върху която е започнато това обединение - солидарността. Тя е категорична, че солидарността лисва напълно в сегашните процеси.

Баева отбеляза, че вътрешно Обединена Европа е доста разединена на няколко пласта. Разделението е и хоризонтално, и вертикално. По думите й ако ЕС е можел да се превърне в една федерация, то той би дал друга възможност на голяма част от Европа да играе отново водеща роля в света. Специалистът смята, че трябва да се прави разлика между теоретичните възможности и реалностите, които са съвършено различни.

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Пет сценария на Брюксел за бъдещето на ЕС

Жан-Клод Юнкер излага съдържанието на Бялата книга пред Европейския парламент

Баева коментира, че особено след петото разширяване Европа е разделена на различни области, но това не било признавано. По мнението й Европа е изправена пред осмисляне на пътя си до момента и на бъдещето си. С Брекзит било дадено началото на необходимостта да се променя и преосмисля.

Искра Баева смята, че отношенията между Великобритания и ядрото на ЕС след британския референдум по-скоро напомнят на грозен развод, отколкото на цивилизована раздяла. Тя не вижда особено цивилизовани опити нито от едната, нито от другата страна. Вместо решението да бъде реализирано по най-безболезнен начин, има желание да се отмъсти и да се нанесе по-голяма щета на другата страна.

По думите на Искра Баева това е много лошо свидетелство за господстващия в ЕС дух и много лошо предсказание за бъдещето.