Република Македония се намира в изключително важен исторически момент. Около това мнение се обединиха българските евродепутати по време на дискусия в Европейския парламент на тема "Македония и пътят й към европейската интеграция".

"След години на съзнателно ограничаване и съзнателно разделение на връзките между Скопие и София най-сетне започна процес, който според нас е правилният", коментира Ангел Джамбазки, член на групата на "Европейските консерватори и реформисти".

Според него обаче този процес силно е възпрепятстван от "сили на Балканите и извън тях". Евродепутатът директно посочи Сърбия и нейния поддръжник Русия като основни опоненти на сближаването между България и Македония.

"Абсолютен геополитически интерес е Македония да бъде част от Европейския съюз. Завършването на интеграцията на Западните Балкани няма никаква алтернатива", добави Джамбазки.

Андрей Ковачев от групата на ЕНП заяви, че "сега е моментът, в който като че ли има светлина в тунела". "От десетилетия не е имало такава възможност", категоричен е той. "От нас зависи да успеем да затворим страницата на съпротивляването и да отворим тази на партньорството", добави Ковачев.

По неговите думи ситуацията създава възможност в близко бъдеще Македония да подпише договора за добросъседство с България, който трябва да ограничи "дискриминацията на хората, които заявяват своята етническа принадлежност".

Ковачев припомни, че Европейският парламент многократно отправя препоръки към властите в Скопие за подписването на такъв документ с България.