Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че Европейският съюз е преодолял много предизвикателства, но за първи път страна членка реши да напусне.

"Ние напълно уважаваме демократичния избор на Обединеното кралство, но това не е добър ден за Европа", констатира шефът на Европарламента.

По думите на Таяни, първият приоритет на парламента е да защитава интересите на гражданите на ЕС.

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Връчи писмото си за Брекзит в Брюксел

Излизане според правилата е абсолютно изискване и предварително условие за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство. "По това не може да се преговаря", отсече той.

Според Таяни Великобритания ще трябва да спазва задълженията си като член до последния ден на членството си. "Едностранни решения ще бъдат в противоречие с договорите и следователно са незаконни", подчерта шефът на Европарламента.

От Обединеното кралство няма да бъде искано да плаща за каквото и да е, за което преди това не е постигнато споразумение, обеща той, но добави: "Сценарий, при който не бъде постигнато споразумение, ще бъде катастрофа за всички, но особено за Обединеното кралство."

Да си член не може да бъде същото като да не член (на ЕС), допълни той, но следва да се установи добро партньорство с Великобритания, след като тя излезе от Общността.

От своя страна Ги Верхофстад, който ръководи работната група на Европейския парламент по преговорите за Брекзит, заяви, че Европарламентът ще трябва да изиграе ключова роля в процеса по Брекзит.

"Основният принцип е гражданите на първо място", подчерта той, като имаше предвид както гражданите на Обединеното кралство, така и на континента: "За нас това е абсолютен приоритет и парламентът смята, че това трябва да бъде първата тема в преговорите. Те не трябва да бъдат разменна монета."

На второ място, допълни Верхофстад, е, че Европейският парламент се надява на справедливи и конструктивни преговори. Парламентът няма да приеме, че Обединеното кралство започва търговски преговори "зад нашия гръб" с трети страни.