Проблемът с миграцията вероятно ще бъде сред въпросите, които трябва да решава българското председателство на ЕС. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който бе на посещение в Европарламента в Брюксел.

"Исках да добия представа какво ни очаква. Много внимание бе отделено на информационните системи, както и на проблема Италия-Либия. Основен остава миграционният проблем. Това вероятно ще бъде един от въпросите, които ще се решават по време на нашето председателство в началото на следващата година." - заяви министър Радев, като изрази очакването си за солидарност от страните-членки.

"Трябва да бъдат чути всички страни, най-вече Италия, включително България и Гърция, които са засегнати в по-малка степен", допълни Валентин Радев.

Той заяви също, че скоро страната ни ще получи 1.2 милиона евро за охрана на границата - част от 160-те милиона евро, отпуснати от ЕС.

Новият транш ще послужи за изграждането на камери и системи за сигурност по оградата на границата.

Министър Радев увери, че средствата ще бъдат усвоени по възможно най-бързия начин.

Той участва в изслушването на колегата си от Естония Андрес Анвелт за председателството на страната му на Европейския съвет.

Естония поема председателството на Съвета на ЕС

Естония поема председателството на Съвета на ЕС

Естония ще настоява за електронните решения в политиките на ЕС

Срещата на министър Радев в белгийската столица е началото на поредица от разговори, свързани с предстоящото председателство на България. В рамките на визитата той изслуша препоръките и очакванията към България, изразени от евродепутатите.