Българският шампион Лудогорец ще играе за шести пореден път в груповата фаза на Лига Европа. "Орлите" отново ще бъдат представителят на страната ни във втория по сила клубен турнир на УЕФА, след като драматично отстраниха литовците от Жалгирис. Тазвечерната среща във Вилнюс завърши при резултат 3:3, но за да се фиксира той, международната битка влезе в продължения заради 3:2 в полза на домакините сред редовните 90 минути.

Като цяло, селекцията на Анте Шимунджа преживя истински кошмар срещу този опонент, след като получи гол още в 18-ата секунда, дело на Орега. Последва бързо изравняване от Игор Тиаго, но също толкова скоро Буф пак даде аванс на "зелено-белите". След паузата Тисера върна разградчани с гол за 2:2, но несигурната отбрана на българите пак се пропука при попадение на Оливейра за 3:2. Този резултат се съхрани чак до 118-ата минута, когато Лудогорец получи дузпа в своя полза, хладнокръвно реализирана от Оливие Вердон.

Снимка 585317

Източник: startphoto.bg

Жребият за груповата фаза на Лига Европа е утре по обяд, където разградчани могат да се изправят срещу доста класни опоненти.

Жалгирис - Лудогорец 3:3 (Развой на срещата по минути)
на живо

Жалгирис - Лудогорец 3:3 (Развой на срещата по минути)

Драма във Вилнюс

Началото на мача във Вилнюс се превърна в истински кошмар за българския шампион. Още преди настъпването на 20-ата секунда, Лудогорец вече губеше с 0:1... Събитията се развиха светкавично, а след изпълнения център литовците отправиха дълго подаване в предни позиции. Оливер Буф се изплъзна от несигурния на изкуственото тревно покритие Антон Недялков и трябваше да бъде пресичан от вратаря Слуга. За нещастие отбитата топка стигна до Фабиен Орега, който с премерен изстрел по земя прокара кълбото между купа от играчи.

За щастие, лудогорци не изгубиха време, а бързо пробваха да коригират допуснатата грешка. И стремежът им се реализира, след като паритетът беше възстановен в осмата минута. Гостите организираха добра атака по десния фланг, а Матиас Тисера получи възможността да шутира диагонално. Стражът на Жалгирис реагира подобаващо, но отбитата топка попадна в краката на Тиаго, за който не се изискваше чак толкова голямо футболно майсторство, за да вкара на празна врата от няма и метър.

Динамиката в този двубой беше забележителна, но за жалост в 15-ата минута Лудогорец отново се оказа в позицията на догонващ. Всичко започна при статично положение, където абсолютно непокрит на далечната греда се оказа Оливейра. Въпросният беше отказан от добрата реакция на Слуга, ала отбраната на "орлите" така и не сложи край на опасността. Това направи така, че Жалгирис да възобнови офанзивните си действия, при които Ойевуси чукна с пета за Оливер Буф, а халфът с №23 без излишна подготовка отбеляза за 2:1

Определено последвалите минути бяха доста тежки за Лудогорец, тъй като балтийските им опоненти се хвърлиха с всички сили, за да се доберат до така жадувания от тях трети гол. Така се наложи Антон Недялков и Сисиньо да правят ключови шпагати, които съумяха да спрат извеждащи подавания за централния нападател Кехинде Ойевуси.

Възпитаниците на Анте Шимунджа напомниха за себе си в атака с идването на 32-ата минута, когато непокритият на границата на наказателното поле Бърнард Текпетей отправи достатъчно добър изстрел, който беше отлично блокиран от Гертмонас.

Снимка 585322

Източник: startphoto.bg

Домакините поискаха червен картон за Бърнард Текпетей в 43-ата минута, когато ганаецът удари без топка футболист на Жалгирис. В падането на Кажуколвас обаче имаше известна доза театралност и реферът от Германия не се подведе.

Лудогорец извади щур късмет в 45-ата минута, когато отбраната на разградчани пак беше матирана след дълго подаване. Единственото, което спаси българите беше фактът, че Ойевуси и Миличкович не се разбраха кой да отправи решителния изстрел. В крайна сметка сърбинът се оказа по-нахален, но за щастие не намери очертанията на вратата.

Снимка 585333

Източник: startphoto.bg

По стара традиция, най-активен редиците на Лудогорец и през второто полувреме продължи да бъде Бърнард Текпетей. Мерникът на ганаеца обаче пак не беше точен в 52-ата, когато негов изстрел по земя премина в опасна близост до дясната греда на Жалгирис. Отговорът на домакините дойде буквално в следващата атака, когато пред Симон Слуга се създаде известно напрежение след изпълнение на корнер.

С оглед по-активната си игра след паузата, Лудогорец заслужи изравняването за втори път през вечерта. Литовската отбрана беше матирана от хубав пас към Тисера, а аржентинецът умело затвори с тяло пробвалия се да го спре Любисавлйевич. №10 на "орлите" остана сам срещу Гертмонас и не сбърка за 2:2.

Напълно нелогично, при факта, че Лудогорец притежава безспорен опит в евротурнирите, "орлите" пак не успяха да съхранят положителния резултат за тях повече от няколко минути. В 62-ата във Вилнюс стана 3:2 за Жалгриис, след като разградчани така и не се справиха подобаващо с Миличкович, а миг по-късно кълбото достигна до Ренан Оливейра, който се разписа с красив изстрел от средна дистанция.

Рик Джонатан можеше да отърве лудогорци от продълженията в 83-ата минута, когато негов страхотен рейд трябваше да намери Игор Тиаго. В сюблимния миг обаче пред бразилеца застана централният бранител Неманя Любисавлйевич.

Снимка 585331

Източник: startphoto.bg

Първото продължение стартира с нещо рядко срещано от футболния арсенал на Спас Делев. Крилото пробва изстрел с глава, тъй като остана непокрит на далечна греда. Видя се обаче, че това не е отиграване, което прави редовно и всичко завърши с аут.

Жалгирис имаше отличната възможност да удвои своя аванс в ранните етапи от второто продължение. Резервата Матейуш Бурба видя, че Йосип Тадич е непокрит около дузпата и го захрани с отличен пас. Опитният хърватин обаче за радост прати топката над горната греда.

Снимка 585330

Източник: startphoto.bg

И когато двата тима очакваха вече се бяха примирили, че следват драматичните мигове на дузпите, "орлите" се оказаха галеници на Фортуна, получавайки наказателен удар в своя полза с идването на 118-ата минута. Всичко се случи след отлична комбинация между Каули и Мануел Шоу. Вътре в полето на Жалгирис анголецът бе посечен едновременно от двама защитници на литовците, а това не остана незабелязано от германския съдия. С отговорната задача да изпълни дузпата се нагърби Оливие Вердон, който прати Гертмонас в другия ъгъл за безценното 3:3!

Екшънът обаче продължи в последната секунда Сисиньо буквално спаси "орлите" от четвърти гол, след като в заветния миг се метна на решителен шпагат при удар отблизо на вражески играч.

Снимка 585318

Източник: startphoto.bg

Жребият за груповата фаза на Лига Европа е утре по обяд, където разградчани могат да се изправят срещу доста класни опоненти.