Отборът на Левски стартира тазгодишната си кампания в европейските клубни турнири. "Сините" ще се подвизават в надпреварата Лига Европа, като от "Герена" са амбицирани да стигнат до груповата фаза на втория по сила континентален футболен форум.

Холмар Ейолфсон пожела късмет на левскарите

Холмар Ейолфсон пожела късмет на левскарите

"Вече нямам търпение да се върна на работа", написа исландецът в социалните мрежи

За тази цел обаче селекцията на Делио Роси трябва да отстрани поредица от опоненти, като първият такъв е Вадуц от Лихтенщайн. Вековниците имат лекото предимство днес да гостуват в първия двубой, а след 6 дни да приемат гореспоменатия съперник пред пълните трибуни на стадион "Георги Аспарухов".

Вадуц от дълги години е футболната емблема на Княжеството. Тимът е редовен участник в европейските клубни турнири, като понякога дори постига и успех над отбори, имащи се за далеч по-класни от тях. Съперникът на Левски е създаден на романтичната дата 14 февруари, 1923 година. Първият президент на клуба е Йохан Васлер. Това е и единственият професионален клуб в Лихтенщайн.

В началото си, "червените" играят в австрийското футболно първенство, но само година по-късно се местят в швейцарската лига, където се подвизават и до ден днешен. Безплатен обяд обаче няма, като "князете" плащат годишна вноска на местната федерация от 150 000 паунда, за да бъдат част от въпросния шампионат.

Снимка 363560

Източник: facebook.com/fcvaduz

Без значение от мястото си в швейцарската футболна йерархия, Вадуц винаги играе в евротурнирите, като редовен носител на Купата на Лихтенщайн. Сред жертвите му в този турнир попадат цели 11 тима: Университате Рига (Латвия), Лонгфорд Таун (Ейре), Дачия Кишинев (Молдова), Уйпещ (Унгария), Фолкърк (Шотландия), Войводина (Сърбия), Колеж Европа (Гибралтар), Ла Фиорита (Сан Марино), Нюме Калиу (Естония), Силекс (Македония), Бала Таун (Уелс).

Треньор на тима е Роланд Врабец, като през лятото той имаше доста работа, за да изгради почти изцяло нов тим. Голямата звезда на домакините е бившият украински национал Марко Девич, който обаче е с контузия и едва ли ще вземе участие в срещата. Капитан на тима е Филип Мунтвилер, който има богат опит в елита на Швейцария с екипа на Санкт Гален, за който има 155 мача. Филип е опитен централен защитник, който се слави с това, че често излиза краен победител в единоборствата за висока топка.

Няма как да не споменем, че във Вадуц играе и непознатия за нас - Сандро Вайзер, който обаче е най-голямата звезда в сегашния национален тим на Лихтенщайн. Макар и на 25 години, въпросният вече е преминал през отбори като Базел, Хофенхайм, Рийд, Арау, Тюн, Рединг и Рьозеларе.

От Вадуц за Левски: Можем да препънем българския хегемон!

От Вадуц за Левски: Можем да препънем българския хегемон!

"Те са изявени фаворити, но..."

За разлика от предишни лета, този път в Левски бяха далеч по-спокойни на трансферния пазар. В клуба пристигнаха едва двама нови - Давиде Мариани и стражът Мартин Полачек. За нещастие на феновете отбаче от "Герена" си тръгнаха техните любимци Роман Прохазка, Антонио Вутов и Васил Панайотов.

Снимка 367512

Източник: LAP.bg

Неприятната новина за "сините" е свързана с контузията на Паулиньо, който пропуска визитата на играещия във втора швейцарска дивизия тим. От мистериозната си травма пък все още не може да се възстанови Ривалдиньо, а пък Холмар Ейолфсон все още е в почивка след участието му с Исландия на Мондиал 2018.

Поради този факт на Делио Роси се наложи да гласува доверие на доста "сини" таланти, като с шанс за изява днес ще бъдат Стаси Иванов, Ивайло Найденов, Мартин Петков - Меси и завърналите се от наем Илия Димитров и Деян Иванов.

Левски остави Филипе Нашименто и Паулиньо в София

Левски остави двама в София, няма да играят срещу Вадуц

Битката е утре, от 18:45 часа

За последно Левски е печелил далеч от дома през юли 2010 година, а оттогава отборът има 11 поредни двубоя без успех като гост. Тогава два гола на Гара Дембеле бяха достатъчни за подчиняването на Ирландците от Дъндолк.

анкета

ТОПСПОРТ Ви пита: Как ще завърши първият сблъсък между Вадуц и Левски?

Виж резултати

Левски няма да допусне подценяване и ще си тръгне с успех от Лихтенщайн! 16.4%

Очаквам нов резил за "сините" и загуба от Вадуц. 68.1%

Стратегическо равенство, което ще бъде по вкуса на Делио Роси. 10.6%

Участието на Левски в евротурнирите изобщо не ме интересува. 4.9%

Главен съдия на срещата е Фран Йович от Хърватия, с помощници Ивица Модрич и Хървойе Радич. Четвърти рефер е Игор Паяц.

Вадуц - "Гордостта на Лихтенщайн" може да изненада неприятно Левски

Вадуц - "Гордостта на Лихтенщайн" може да изненада неприятно Левски

Общото между двата тима е... белгийският Беверен