За 1000 лева минимална работна заплата настояват от КТ "Подкрепа". 1800 евро е минималната работна заплата в Люксембург. Ако караме с тези темпове по 40 евро на година - ще достигнем нивата след 90 години.

Това коментира вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис по време на пресконференция, на която бе представено становището на КТ "Подкрепа" на тема: "Каква България искаме?".

Планът за бъдещето на България се очаква да предложи визия за решаването на секторните проблеми в икономиката. Като един от най-важните проблеми Партениотис изтъкна размерът на минималната работна заплата. Той припомни, че преди изборите всички формации са заложили в своите програми, че в края на мандата минималната работна заплата трябва да стигне 700 лв.

Понеже някой може да каже, че Люксембург е доста далеч от нас, вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Партениотис даде за пример съседна Румъния, където в момента минималната работна заплата е 320 евро.

"Това, което предлагат нашите политици, е да достигнем тези нива след четири годишен мандат на управление", коментира той.

Според Партениотис, ако това подценяване на работната сила в страната с пет пъти по-ниско заплащане от европейското продължи, ще продължи и напускането на младите и квалифицираните хора от страната.

По думите му, нищо добро не ни чака, ако ние драстично не променим поведението си като политически решения. Промяната на минималната работна заплата е политическо решение, резултат от политическа воля, каза Партениотис.

"Ние сме подценени два и половина пъти", отбеляза той във връзка със заплащането на работната сила. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" застъпи тезата, че минималната работна заплата може да бъде 1000 и повече лева.

Друга мярка, която веднага може да бъде предприета, е въвеждането на диференцирана ставка по ДДС, например за хляба да е 5% ДДС. В същото време ДДС върху луксозната яхта да стане 50%.

Диференцирано ДДС за храни, учебници, лекарства е практика, която съществува във всички европейски държави, изтъкна от своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Сред мерките, за които настояват от синдиката пред парламентарно представените политически сили, ще бъде засилване на процеса на колективно трудово договаряне, отпадане на таксите, събирани от частните пенсионни фондове.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов апелира да бъде приета масова европейска практика с постигнатите споразумения при колективното трудово договаряне. Те да са валидни за всички предприятия, а не както досега - за предприятието, за което е постигната договореност.

Особено важно, според него, е да бъде спряна вредната практика работодателите да имат право да не изплащат цялото трудово възнаграждение, когато имат затруднение. По думите му тази практика взима все повече и повече жертви на трудовия пазар и е необходимо поне да бъде регламентирано в какъв срок може да се случва това неизплащане на цялото трудово възнаграждение.

Друго предложение е всички работодатели, които имат свободни работни места да ги обявяват в Агенцията по заетостта. От синдиката настояват за отпадане на таксите, събирани от пенсионно осигурителните дружества, които са били намалени с последните законови промени от 5% на 4,5%.

Димитър Манолов изтъкна, че на входа частните пенсионни фондове не предлагат на осигуреното лице никаква услуга и затова следва тя да бъде премахната. Той настоя и представителите на пенсионните дружества да декларират доходите, имуществото си, защото и те управляват публичен ресурс.