12 000 души са подали предварително попълнените от НАП данъчни декларации за доходите за ден, съобщиха от Приходната агенция.

Повече от 80% от всички формуляри са подадени в непроменен вид, а в останалите случаи са добавяни ръчно доходи от наем и ползвани данъчни облекчения.

От НАП посочват, че средното време за попълване на декларацията е под 10 минути.

Новите декларации на НАП се подават 4 пъти по-бързо, не ходете в офисите

Новите декларации на НАП се подават 4 пъти по-бързо, не ходете в офисите

Теч на данни няма да има, гарантира Росен Бъчваров

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), имат достъп до предварително попълнена информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

Срокът за подаването на декларацията е 30 април. От НАП напомнят, че 5% отстъпка от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март. Условието е лицето да няма неплатени публични задължения.

От НАП съветват клиентите си да избягват лични посещения в офисите заради ситуацията с коронавируса, напомняйки, че декларирането на доходите и внасянето на данъка могат да се извършат изцяло по електронен път без такса.