Финансовият министър Владислав Горанов очаква около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г. "Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година”, коментира финансист номер 1 по време на международна кръгла маса “Икономика на светло”.

"Мога с умерен оптимизъм да заявя, че България на фона на геополитическата и икономическата нестабилност в обкръжаващата среда се представя сравнително добре, доста по-добре от последните години", коментира той.

8,2% номинален ръст на приходите от акциз на горивата отчита агенция “Митници” за първите 5 месеца на 2016 г., обяви още финансовият министър. Увеличавал се и обемът на задържаните горива - с около 200 тона повече от миналата година.

От мярката за обратно начисляване на ДДС при зърнените култури, която била въведена в края на 2014 г., приходите в бюджета са около 200 млн. лева годишно.

851 млн. лв. от акцизи на горива са влезли в хазната през първите пет месеца на годината. 874 млн. лв. са постъпили от акцизите от тютюневи изделия, а от акцизи на алкохол -  105 млн. лв.

Горанов изтъкна, че ограничаването на плащанията в брой е гаранция за намаляване на възможността за избягване на плащането на данъци.