Общините са поискали допълнително около 300 млн. лева от републиканския бюджет от началото на годината до 10 август. Документите са постъпили в Министерството на финансите, съобщи БНР, позовавайки се на справка, подготвена от ведомството на Владислав Горанов.

Удовлетворени са около 30% от исканията за допълнително финансиране.

Повод за справката е информация от БСП, че в сто български общини, в които живеят общо над 2 млн. души, за последната година не са получили нито лев от правителството.

Според МФ, 24 милиона лева от предвидените в постановлението на МС общо 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив. Тези пари са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства, уточняват подчинените на Горанов.

243 млн. лв. са дадени за 132 общини, а половината взели шест общини

243 млн. лв. са дадени за 132 общини, а половината взели шест общини

Донка Михайлова заяви ще настоява за спешно заседание на НСОРБ

Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева, пресмятат от ведомствот Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за девет лева, показват данните на финансовото министерство.

От левицата твърдят, че сред общините-"любимци" са Варна с 90 млн. лв., Доспат, Харманли, Казанлък.

АБВ настоя за разбиване на монопола на държавата по общините

АБВ настоя за разбиване на монопола на държавата по общините

Румен Петков е притеснен от обезлюдяване на цели региони

Според МФ, заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от исканията на тамошните общините са удовлетворени. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната". От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации.

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Прокуратурата води списък с общините, за които има сигнали за злоупотреби

Скоро ще се видим в друг град, закани се Арнаудова

Припомняме, на 7 август Кирил Добрев от НС на БСП заяви, че 360 млн. лв. са разпределени с министерски постановления за по-малко от година. 250 млн. лв. са получили на общини на ГЕРБ, 70 млн. лева - общини на ДПС и 8 млн. лева на общини, управлявани от БСП.

Няма увеличение на местните данъци

Няма увеличение на местните данъци

91% от общините запазват размера на данъка върху недвижимите имоти