545 евро повече ще има всяко европейско домакинство в годишния си разполагаем доход, ако бъде подписано споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Това изчислиха от Института за пазарна икономика (ИПИ), които за пореден път обясниха на кръгла маса какви ще са ползите за България от подобно споразумение за свободна търговия, облечени в тяхно проучване на потенциалните ефекти от ТПТИ.

Важна подробност е обаче, че анализът на института е финансиран частично именно от посолството на САЩ у нас.

Като за начало от института припомниха, че най-важната задача на подготвяното споразумение е да премахне пречките пред търговията между европейските страни и Америка. Това от своя страна ще даде тласък на икономическия растеж, което ще доведе до създаване на нови работни местна и по-ниски цени на стоките, убедени са икономистите.

Ползите от споразумението за Европейския съюз ще са в размер на 119 млрд. евро годишно, а за САЩ - 95 млрд. евро годишно", показват изчисленията на ИПИ.

От института изтъкват като една от най-големите ползи от споразумението намаляването или изцяло премахване на митата. „Това ще донесе до преки положителни ефекти за над 50 на сто от износа на България за Америка, като той ще е най-силен за около 40% от износа, който се облага с относително високи мита. В момента най-високи са митата върху необработения тютюн и сиренето.

Освен стоки, България изнася за САЩ и услуги, напомниха още експертите на ИПИ. През 2013-та година страната ни е изнесла към Америка услуги в размер на 295, 9 млн. долара, като най-много услуги даваме в сферата на компютърните и информационните услуги, както и пътувания.

Икономистите са убедени в това, че премахването на тарифните и нетарифните ограничения пред родния износ към Америка, което ще дойде в резултат на ТПТИ, ще доведе и повече американски инвестиции в България.

По отношение на вноса на американски стоки у нас се вижда, че страната ни е внесла над 262 млн. щатски долара през 2013-та година.