Общо 215 общини влизат в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която има за цел да подпомогне земеделските производители, както и да подобри стандарта на живот в районите.

Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на Годишната среща на местните власти.

За програмата са отделени малко над 550 млн. евро, които да финансират "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", "Развитие на човешките ресурси", "Образование" и "Околна среда".

Гечев отбеляза, че до момента са отправени 405 критики от Европейската комисия към България, които са напълно коригирани, а проблемите отстранени.

"В последния месец в диалог с ЕК се получиха още над 105 допълнителни отметки, предимно от генералните дирекции "Действия по климата" и "Околна среда", те също са изчистени", посочи земеделският министър.

Сериозен дефицит на кадри в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), които да обработват проектите, отбелязва Явор Гечев. Според него работата се е увеличила в пъти повече, а разширение на съставът на Фонда не е правено от 10 години насам.

Според Гечев основните проблеми на земеделието в България са централизацията по отношение на финансиране на общините, както и липсата на кадри, които да обработват проектите.