При над 80% от проверките на НАП по Черноморието не са били открити нарушения. Според Приходната агенция това е показател за подобряване на доброволното спазване на законовите изисквания.

По данни на НАП до момента са извършени близо 5000 проверки, както и 800 открити наблюдения и мониторинг на повече от 8000 търговски обекта, като са открити едва 640 нарушения и са издадени 119 заповеди за запечатване на обекти.

От Приходната агенция посочват, че най-честите нарушения са несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, както и неиздаването на касова бележка.

От началото на лятната контролна кампания са били открити 9 обекта без касов апарат, като те се запечатани. На 90 търговци с обекти по морето са били запорирани наличните в касите им суми на обща стойност близо 100 000 лв. Причината е, че те са имали стари неплатени задължения към бюджета.

От НАП съобщават, че проверките ще продължат и в разгара на летния сезон. Съотношението между проверки и нарушения показва по-добра данъчна дисциплина през този сезон, заяви директорът на "Фискален контрол" Спас Шишков.