Под 25% от българите между 18 и 23 години се обръщат към банка при необходимост от външен кредит. Останалите над 75% от младите хора ползват небанкови кредитиращи институции. Това показват наблюденията на Фронтекст Интернешънъл, която се занимава с аутсорсинг на бизнес процеси в областта на събиране на вземанията.

От компанията посочват, че младите търсят бързи и гъвкави решения за възникналите им нужди, поради което предпочитат източник на финансиране, който ще реши казуса им веднага, вместо банковата институция където процедурите са по-бавни.

Проучването показва, че най-често хората до 23-годишна възраст изпитват затруднения за заеми между 1000 и 3000 лева. Онези от тях, която предпочитат банковия заем, обикновено теглят около 5000 лева.

По-малко длъжници, но с по-големи дългове през 2018 г.

По-малко длъжници, но с по-големи дългове през 2018 г.

Пловдив, Бургас и Стара Загора с най-много неизрядни платци

Като най-честа причина за теглене на кредит половината от младежите посочват "съдействие за трети лица". Останалите заеми най-често са за почивки, техника, както и за разходите около абитуриентския бал.

През последните години балът на кредит се е превърнал в традиционна практика у нас. Според наблюденията тегленето на кредит за този повод обаче не означава на всяка цена невъзможност за справяне с разноските.

"Често за хората това е допълнителен разход и даването на парите наведнъж би "разклатило" месечния им бюджет. Затова е важно този заем да бъде добре преценен и планиран. С тази задача се справят по-добре родителите на базата на натрупания си финансов опит", посочва се в проучването.

Самите гимназисти също прибягват до кредит за бала, без обаче да обмислят сериозно тази стъпка.

Според данните на компанията от последните години за повечето потребители просрочието около бала не продължава повече от 2-3 месеца, тъй като абитуриентите се обръщат за помощ към родителите си.

Българският длъжник - 30-годишен, образован, работещ

Българският длъжник - 30-годишен, образован, работещ

Най-много некоректни платци има в Бургас, Стара Загора и Русе