Постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя изтъкна, че голяма част от мерките в Бюджет 2021 са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година. Такива били повишаването на минималната работна заплата и на минималната пенсия.

Относно мерките срещу коронавируса тя изтъкна, че те са необходими. Сачева посочи, че с добавката от 50 лева за пенсионерите те ще могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза.

Тя бе категорична, че хипотезата, че управляващите залагат капан за следващите правителства, е несъстоятелна. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми, изтъкна тя.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ

Според министъра все пак е възможно новият бюджет да претърпи определени промени, преди да бъде приет.

Тя посочи, че са заложени общо 214 млн. лева по Закона за личната помощ и 85 млн. лева по Закона за социалните услуги, изтъквайки, че се увеличават и възнагражденията за личните асистенти.

По нейни думи се прави всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които е важен Законът за социалните услуги.

Тя обясни, че се очаква около 80 000 души да бъдат обхванати от услугата "личен асистент".

Социалистите притеснени – не се предлага нищо сигурно за пенсионерите

Социалистите притеснени – не се предлага нищо сигурно за пенсионерите

Превърнахте НОИ в банка, скочи червеният депутат Виолета Желева