Тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация, а преди законът да бъде приет и публикуван в Държавен вестник, няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение. Това заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

Той посочи, че има много важна разлика между пенсията от НОИ и тази по втория стълб.

По негови думи НОИ определя размера и ролята на бъдещия пенсионер е само да събере необходимите документи за пенсиониране. Докато във втори стълб активната страна е тази на осигуреното лице и то трябва да има обективна и навременна информация, за да може да вземе информирано решение.

Частните фондове против изплащането на допълнителната пенсия заедно с основната

Частните фондове против изплащането на допълнителната пенсия заедно с основната

Това накърнявало правата на осигурените лица

Д-р Адемов поясни, че няма как осигурявалите се с минимални вноски да очакват от първия стълб пенсия, различна от минималния размер 300 лева.

Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-та лева са гарантирани, отбеляза той. По негови думи изгодата е да останат парите в частния фонд и ако са под 900 лева, както е казано в закона, тези пари да се получат еднократно. Тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове, обобщи Адемов.

По негови думи същото се отнася и за максималния размер на пенсиите, който вече 1440 лева. Дори да добавиш в НОИ личната си партида, няма как да получиш по-висока пенсия, защото има таван на размера, подчерта той.

Депутатите приеха реда за изплащане на втора пенсия

Депутатите приеха реда за изплащане на втора пенсия

НС прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване