Председателят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов разясни как ще се актуализират пенсиите на представители на пенсионерските организации, съобщиха от НОИ.

Той обясни какво е осъвременяването на пенсиите по т. нар. "швейцарско правило" от 1 юли 2020 г., което би било 6,6 % при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за страната за предходната година. 

По-съществен ръст на пенсиите през 2020 г. обещава Бисер Петков

По-съществен ръст на пенсиите през 2020 г. обещава Бисер Петков

Увеличението през 2019 г. било най-голямото за последните години

"Мнозина смятат, че е необходимо повишаване на пенсиите по пътя на преизчислението им, но на каква база това може да стане е въпрос на финансови разчети и възможности на бюджета", обобщи Иванов. Той се ангажира анализите и изчисленията на НОИ по темата да бъдат на разположение на пенсионерските организации.

Иванов заедно с експертен екип разговаря с представители на Националния комитет по проблемите на възрастните хора. В Комитета влизат Съюз на пенсионерите 2004 - обединени, Българска асоциация на пенсионерите - обединени, Национална инициатива "Социална солидарност", Съюз на офицерите и сержантите от запаса (СОСЗ), Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите

Военноинвалидите искат пенсии на база линията на бедността

Военноинвалидите искат пенсии на база линията на бедността

Аптеките да сключат допълнително споразумение за военнопострадалите

От Националния комитет по проблемите на възрастните хора представиха пакет от идеи за преизчисляване на пенсиите. 

Те искат и преразглеждане на минималната пенсия за изслужено време и възраст и на прилагания максимален размер за получаваните една или повече пенсии, както и за осигуряване на източници за повишаване на приходите в пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване

С поне 6% вдигат пенсиите догодина

С поне 6% вдигат пенсиите догодина

Бисер Петков очаква 610 лв. минимална заплата през 2020 г.