"Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от "държавата фалира" и "ще умрем от студ". С остра позиция съпредседателят на ПП Асен Василев и до тази сутрин финансов министър отговаря на брифинга, даден днес от наследничката си на поста в МФ.

Представяйки назначения от нея нов шеф на Митниците, служебният министър Людмила Петкова така помежду другото обяви, че фискалният резерв на държавата е с почти 3 милиарда по-малко от обявения преди седмица.

От ПП "Продължаваме Промяната" посочват обаче фактите и отправят съвета, да се гледат цифрите и когато това се прави - в края на месеца. Резервът в края на март е бил 9.9 милиарда лв.

Направени са големи плащания в началото на април:

Очакваните данъчни приходи през април са 3.9 милиарда лв. Те ще пристигнат на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки).

Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца, така че - в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.

"Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция "Държавно Съкровище" не знае тези факти", коментира още Асен Василев.

Великденски добавки или увеличение на пенсиите?

Великденски добавки или увеличение на пенсиите?

Асен Василев: Защо делим пенсионерите?