Bahrain Islamic Bank планира да продаде около 82 милиона динара или 166 милиона паунда непродуктивни активи. Това действие е част от петгодишната стратегия на бахрейнския кредитор за стимулиране на растежа.

През първата половина на годината финансовата институция вече продаде такива активи за 14 милиона динара, пише Independent.

“Bahrain Islamic Bank работи с външен консултант по продажбата на активи, включително имоти и дялове в асоциирани дружества”, коментира изпълнителният директор на кредитора Хасан Джарар.

“Основното предизвикателство пред Бахрейн и страните от региона е ликвидността, която е причина за скок в цената на финансирането в местна валута”, обяснява той.

По неговите думи лихвите, които в момента банките плащат в бахрейнски динари, могат да бъдат два пъти по-високи от тези в долари.

Международната агенция Standart and Poor’s намали кредитния рейтинг на Бахрейн през февруари заради зависимостта на страната от ниските цени на петрола, както и заради нарасналите държавни разходи в отговор на световната икономическа криза и вътрешни проблеми.