Правителството одобри в петък участието на България в инициативата на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа.

Сумата е в размер на 5 млн. специални права на тираж (около 6,7 млн. долара).

Необходимото финансиране ще бъде обезпечено с проекта на закон за държавния бюджет за 2024 г.

Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

Участието на България в набирането на средства по този инструмент е изпълнение на ангажименти като акционер в МВФ, кореспондира с международните приоритети на страната за реализиране на споделени цели и политики в една фрагментирана глобална икономика и ще изпрати положителен политически сигнал към международната общност за готовността на страната да сподели определени финансови отговорности по международни инициативи.

Целта на инициативата е да бъде попълнен съществуващия недостиг на средства и МВФ да запази капацитета си за предоставяне на финансова помощ на страните с ниски доходи при облекчени условия.

МВФ потвърждава риска от нисък икономически ръст

МВФ потвърждава риска от нисък икономически ръст

Юлските очаквания за икономическия растеж на МВФ са малко по-благоприятни от априлските

Припомня се, че при значими глобални предизвикателства и кризи, които са свързани с увеличени нужди от финансиране, МВФ играе ключова роля в подкрепата на уязвимите страни, включително чрез Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа.

Всички държави-членки на Фонда споделят съвместна отговорност за поддържането на адекватно ниво на неговите ресурси.

Бюджетът ще бъде подготвен, но за да бъде внесен за разглеждане, трябва да има работещо Народно събрание. Това означава, че за разглеждане от депутатите ще влезе след местните избори. Това заяви премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на журналисти и обвиненията и подозренията, които звучат от Партийния дом, че Асен Василев не може да върже бюджета.

Денков обясни, че правителството ще използва времето по време на местните избори, за да проведе среща с министерствата и да направи преглед на заплатите. Когато започне работа Народното събрание, веднага ще бъде внесен и проектобюджетът за 2024 г., уточни премиерът.

Той добави обаче, че преди да влезе в парламента, бюджетът първо трябва да бъде гласуван в Министерски съвет.