Централната банка на Великобритания (Bank of England) заяви в четвъртък, че няма да промени начина, по който се правят новите пластмасови британски банкноти въпреки притесненията сред някои вегетариански и религиозни групи заради животинските мазнини, използвани при тяхното производство, съобщи агенция Reuters.

Bank of England посочва, че единствената алтернатива на нейните нови полимерни банкноти е да се използват по-скъпи химикали, получени от палмово масло. Доставчиците на този продукт обаче не са в състояние да се ангажират с използването само на палмово масло, произведено по най-благоприятния за околната среда начин.

Повече от 130 000 души подписаха онлайн петиция след като банката представи през миналата есен година новите британски банкноти. В нея те призоваха Bank of England да преустанови използването на животински продукти при тяхната направа.

Малки количества лой от крави и овце са били използвани в отпечатването на първата пластмасова банкнота от пет лири.

Новата британска банкнота от £5 достигна 140 пъти над номиналната си стойност в интернет

Новата британска банкнота от £5 достигна 140 пъти над номиналната си стойност в интернет

Колекционери от цял свят мерят сили в търг, за да се сдобият с рядък екземпляр

Някои индуски храмове и вегетариански кафенета отказват да приемат като разплащателно средство новата банкнота от пет лири с лика на Уинстън Чърчил от едната, и на кралица Елизабет Втора - от другата страна.

Според Английската централна банка, обаче, новите пластмасови банкноти са по-трайни за употреба и по-трудни за фалшифициране.