Нашата банкова система като цяло е една доста презапасена система. Това заяви пред БНР бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов. Той подчерта, че от гледна точка на показатели банковата ни система е доста сигурна.

Дацов, който влиза в състав на наскоро създадения Фискален съвет, коментира, че стрес тестовете в 51 големи европейски банки показват много добро общо ниво. Макар че официалното оповестяване на резултатите за България ще стане на 13 август, вече се появи информация, че системата ни е стабилна.

Според прогнозата на Любомир Дацов някои банки у нас ще получат препоръки да увеличат капитала си в близките 2-3 години. Той отбеляза, че у нас е направена една стъпка в повече – оценка на качеството на активите. По думите му това е много по-тежък тест. Показателите за нашата страна били умишлено завишени спрямо приложените за 51-те европейски банки. Това, по мнението на експерта, е повод за много по-голямо доверие в нашата банкова система.

Дацов коментира още, че ако средното ниво на капитала – гаранция за стабилността на банката, в тези 51 банки е 13,2 %, то при нас е близо 18 %. Това означавало, че е с повече от една трета над средното за Европа.