Не трябва да облагаме метана с акциз, защото ще се вдигнат цените на много други услуги. Не можем да си позволим това във време на криза, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде БТА.

Той подчерта, че идеята на финансовия министър Симеон Дянков за акциз на метана е добра, но в условията на криза не може да се осъществи."Затова съм казал на министрите, че дори и "когато мислят на глас", след това се правят ужасни политически заключения," изтъкна премиерът.

Политическата отговорност за управлението на страната нося аз, заяви още Борисов и допълни: „Ако сложим данъци на всичко, което можем да обложим, ще напълним бюджета, но хората ще обеднеят, а това не можем да си го позволим."

Припомняме, метанът трябваше да поскъпне от 1 януари 2012 година заради налагането на акциз и първите изчисления на бизнеса показаха, че това ще оскъпи килограм от горивото с около 7 стотинки. Новият налог щеше да се отрази и на цената на природния газ и на парното от началото на годината.

Дни преди бюджетът да влезе за обсъждане, финансовият министър обаче заяви, че предложението не е окончателно, а дискусията по тази тема ще продължи.

Премиерът и земеделският министър Мирослав Найденов официално прерязаха лентата на обновена водопроводна мрежа в с. Габра, община Елин Пелин. Едно по едно нещата се случват и то в условия на криза. Надяваме се в следващите една-две години да завършим всички проекти в общината", каза по време на откриването Бойко Борисов.

Проектът е по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката във селските райони"  от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и е на стойност около 5 млн. лв. Целта му е да се подобри качеството на живот в общината, да се повиши конкурентоспособността на бизнеса в района, като съществено да се намалят загубите на вода и да се подобри достъпът до основна инфраструктура.