От КНСБ настояват за въвеждане на необлагаем минимум и на данък "Богатство". От синдиката предлагат още въвеждане на необлагаем минимален първоначален доход за млади семейства, което според синдиката ще стимулира сключването на граждански брак, раждаемостта и потреблението.

Данък "богатство" иска КНСБ; НФСБ и ВМРО отстраниха Сидеров от шеф на ПГ на патриотите

Данък "богатство" иска КНСБ; НФСБ и ВМРО отстраниха Сидеров от шеф на ПГ на патриотите

Преглед на печата

Бизнесменът Ивайло Пенчев, който е собственик на компанията за производство на стени за катерене Walltopia, нарече предложенията на синдиката "дълбоко неморални" и отсече, че това било кражба на пари.

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", изясни философията си Пенчев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

От своя страна Ваня Григорова от синдиката КТ "Подкрепа" коментира, че това била нормална реакция на хората с парите, "нормалният конфликт между капитала и труда".

"В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, тогава е лошо и просто пиар", настоя тя.

Тя подчерта, че данъците не са кражба, а става въпрос за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

"Този тип индивидуализъм (глашатай на който е Ивайло Пенчев, б. р.) е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", разясни синдикалистката.

Ивайло Пенчев отвърна, като подчерта, че "хората, които "консумират" данъци, са основно държавните служители и всички други организации, които не създават стойност. В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са платци на данъци".