БНБ очаква годишният темп на повишение на цените да започне да се забавя през втората половина на 2008 г. и в края на годината да бъде около 8 на сто.

Тази оценка се основава на очакванията за значително нарастване на земеделското производство и предлагането на храни през втората половина на годината (при благоприятни условия за реколтата), както и при допускането за средна международна цена на суровия петрол от около 130 долара за барел.

Това показват данни от новия брой на изданието на БНБ "Икономически преглед", публикувано днес и разпространено от пресцентъра на банката.

През втората половина на 2008 г. се очаква запазване на икономическия растеж на ниво от над 6 на сто на годишна основа.

Според БНБ дългосрочният инвеститорски интерес към страната ще поддържа висок приток на преки чуждестранни инвестиции и въпреки несигурността на международните финансови пазари БНБ не очаква местните икономически агенти да имат проблеми с достъпа до външно финансиране.

Според пазарните очаквания овладяването на инфлацията, а не противодействието срещу забавянето на растежа, ще бъде основна задача на водещите централни банки до края на годината, отбелязва БНБ.

В България притокът на чуждестранни капитали към страната се запазва висок от началото на годината.
Излишъкът по финансовата сметка на платежния баланс по предварителни данни е надвишил 3 млрд. евро, а преките чуждестранни инвестиции са в размер на 1,2 млрд. евро за първите четири месеца на годината.

В края на юни т.г. международните валутни резерви на БНБ са достигнали 13,2 млрд. евро.