БТА ще върне една трета от парите, отпуснати за организирането на Международния пресцентър за изборите, съобщи пред "24 часа" генералният директор на обществената агенция Максим Минчев.

Според него, международният пресцентър за изборите е отживелица. Ден след изборите, когато повечето партии предпочетоха да представят изявленията си пред медиите в своите политически централи, Минчев предложи държавните институции да помислят дали това трябва да продължава и на следващи избори.

Припомняме, на 26 март нито една от партиите и коалициите не уважи пресцентъра в сградата на БТА. Повечето замълчаха. Лидерите на ГЕРБ, на БСП и на ДПС дадоха изявления в партийните си централи.

"Аз не от вчера пледирам и говоря, че международният пресцентър, който се организира по време на избори в България, е пълна отживелица. Това е нещо от близкото минало и е ненужно пилеене на държавни средства", коментира още Минчев.

Той е поканил по реда им всички акредитирани партии за пресконференциите в изборната нощ, но е получил откази с обяснението, че ГЕРБ и БСП ще дадат кратки изявления в централите си. Акредитации са си направили и останалите участници, но впоследствие са се отказали заради неяснота на изборните резултати.

Припомняме, за 26 март от Столична община и от СДВР организираха промяна на движението около БТА за деня на вота.

В части от София временно ограничават паркирането заради изборите

В части от София временно ограничават паркирането заради изборите

Осигуряват по-лек трафик около БТА

Директорът на БТА поясни, че агенцията не е получила 220 хил. лв. от бюджета за организиране на пресцентъра. Само 100 хил. лева са били за организиране на пресконференциите в нощта на изборите. Останалите 120 хил. лева са получени през януари за отразяване на предизборната кампания, припомни "Стандарт".

Такива пари за отразяване на изборите правителството отпуска на трите обществени медии - БНТ, БНР и БТА, напомни Максим Минчев.