Бюджет 2024 е бюджет за хората и силна икономика. Той ни доближава до еврото и към европейския начин на живот. Има как да сме финансово отговорни без това да е за сметка на хората и бизнеса. Не застрашаваме фискалната стабилност на държавата.

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на заседанието на Министерски съвет. Той поясни, че чрез бюджета за 2024 г. се задават правилата, чрез които министерствата и общините, държавните институции ще могат да реализират своите политики.

Министър-председателят посочи, че минималната работна заплата се е увеличила с 20% и е станала 933 г. По думите до края на февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация. Значително е увеличен и пакета от социални помощи чрез увеличаване на линията за бедност, добави той.

Денков изтъкна, че са заделени повече средства за здраве. Той заяви, че средствата за инвитро се увеличават с 20%. 15 млн. лв. пък са отеделени за скрининг за репродуктивно здраве. По-голяма е и еднократната помощ при раждане.

Учебниците за първи път стават безплатни от 1 до 12 клас. Продължаваме политиката по изграждане и реконструкция на детски градини и училища. Детските градини остават безплатни, каза той по отношение на образованието.

Премиерът подчерта, че капиталовите разходи ще се реализират по нов начин - чрез проекти, които са обявени прозрачно. Изпълнението им ще може да се следи чрез публични информационни системи, поясни той.

За първи път от 3 години: Бюджетът за догодина бе приет навреме

За първи път от 3 години: Бюджетът за догодина бе приет навреме

Асен Василев не вижда основания за вето на Бюджет 2024