Бюджет 2024 е като торта "Гараш", но без основно - няма нищо за обяд и за вечеря. Бюджетът е нереалистичен в приходната си част и не може да се изпълни. Това мнение изрази бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков пред БиТиВи.

Той обясни, че премиерът акад. Николай Денков си върши добре работата като премиер, но от финанси не разбира. Правителството се проявява като правителство на "Лукойл" и говорят небивалици по отношение на бюджета за следващата година.

Дянков очаква през следващата година да има още по-голяма дупка в бюджета. През март и април месец ще дойдат представители на Европейската комисия и ще кажат, че бюджетът е нереалистичен и няма да ни приемат в Еврозоната. Влизането в Еврозоната няма да се случи през 2024 г., добави той. Ако сглобката издържи до март месец, внезапно ще се окаже, че няма да има пари за социални, други нужди, инфраструктура, но дотогава Асен Василев няма да е финансов министър, смята Симеон Дянков.

Той не очаква лесно да се приеме бюджета за догодина. "Бойко Борисов обича да казва, че Асен Василев е хем негов човек, хем да го критикува", посочи Симеон Дянков.

За строителството на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", Дянков коментира, че инвестициите са сериозни, но недостатъчни. Той е привърженик на алтернативната енергия, а не такива големи проекти, за които се говори от 30 години и все не стават.

За падането на дерогацията от "Лукойл" за 3 дни, Дянков заяви, че няма опасност цените на горивата да паднат, ако дерогацията отпадне за 3 дни. В рамките до няколко седмици могат да се намерят алтернативно сурово гориво и няма да останем с недостиг или дефицит на горива, сигурен е бившият финансов министър. В момента "Лукойл" взима руския нефт евтино и не мислят за диверсификация. Това не е тема за ДАНС и "Военно разузнаване", коментира Дянков.

Бюджет 2024 - под 3% дефицит, ръст на заплатите и 3% инфлация

Бюджет 2024 - под 3% дефицит, ръст на заплатите и 3% инфлация

Асен Василев около 22 декември да имаме изцяло приет бюджет за следващата година