На зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово започнаха масови проверки на звеното "Фискален контрол" на Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщават от институцията.

За спазването на разпоредбите на данъчното и осигурителното законодателство в складовата база и търговските обекти изкъсо ще следят 40 служители на НАП.

Инспекции ще се правят на входа и на изхода на борсата. Агентите ще описват влизащите и напускащите базата камиони. Данъчните също ще следят и дали товарът отговаря на описаното в товарителниците и на другите документи, които придружават стоката. По време на инспекциите ще се следи също дали търговците отчитат надлежно продажбите на касовите си апарати.

От НАП уточняват, че фискалните агенти са започнали проверки, след като са постъпили сигнали. Извършени са и проверки за нарушения на данъчното и осигурително законодателство на територията на зеленчуковата борса.

От приходната агенция допълват, че от началото на годината фискалните агенти са извършили 50 000 проверки на транспортни средства. На 15 000 са поставили технически средства за контрол. 300 обезпечения са наложени, като целта е да се избегне отклонение от облагане.