Служителите на НАП във Варна, Добрич, Разград, Търговище, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Велико Търново, Габрово и Шумен символично протестират, без да напускат работните си места.

Над 1500 служители протестират с лентичка с надпис „Аз протестирам".

Днешният протест е продължение на протеста от 20 март и е срещу мерките за ограничаване на дефицита по консолидираната фискална програма за 2010 г. и поемането на осигурителните вноски от държавните служители, с което се намаляват заплатите им с над 12 %.

"От известно време се противопоставят държавните служители на различни слоеве от обществото.

И това го правят хора, които би трябвало много добре да знаят, че винаги при преминаване от трудови към служебни правоотношения, на държавните служители се намаляват основните заплати и това се компенсира единствено от това че държавата поема осигуровките", се посочва в декларация на данъчните, разпространена до медиите.

"Междувременно, един достоен мъж и министър, жертвайки генералските си пагони, застана зад подчинените си и им обеща, че възнагражденията им няма да се намалят.

Друг министър, притиснат от справедливия гняв на подчинените си, като че ли е готов да извърши същото", изтъкват още данъчните.

"Г-н Дянков, ние служителите от НАП очакваме същото и от ВАС.

Г-н Министър, единствено в НАП, през последните години се извършиха масови съкращения, в резултат на които, след последните съкращения през декември 2009 г съставът на НАП е намален с 20 %", пишат служителите на НАП.

Те посочват още, че всички европейски институции признават, че НАП е единствената реформирана система и най-добре работещата институция в България.

"Нашите служители, обаче не са със европейски заплати", посочват още служителите.

Опитват се да настроят обществото срещу нас с едни кой знае как изчислени, високи средни заплати. Нашите редови служители са със заплати между 400 и 500 лв.", изтъкват данъчните.