Министерството на финансите обяви, че е изплатило 1.275 млрд. евро в полза на държателите на седемгодишни еврооблигации на Република България. Тепърва ще видим как това плащане се е отразило на фискалния резерв, доколкото до момента правителството не е емитирало на външните пазари нова облигационна емисия, за да рефинансира тази чийто падеж настъпи на 26 март. Но за сметка на това правителството пусна през последните два месеца две левови емисии с общ номинал от 1 млрд лева и се готви да пласира на 4 април още една вътрешна облигационна емисия. Да не забравяме, че бюджетът получи извънредни постъпления от 1 млрд. лева с предсрочното връщане на дълга на НЕК към хазната. Така че това външно плащане може да се окаже напълно неутрално спрямо фискалния резерв.

Въпреки това плащането на въпросните 1.275 млрд. евро, от които главницата е 1.250 млрд. евро, държавния дълг не намалява с тази сума, а с много по малка. Причината е, че, както вече споменахме, през тази година е взет и ще се взима нов, макар и вътрешен, дълг. Както уточнява Министерството на финансите в резултат на извършените дългови операции през месеца, държавният дълг на България се редуцира със 748.0 млн. евро - от 15.962 млрд. евро в края на 2021 г. на 15.214 млрд. евро в края на март 2022 година. Това представлява спад в съотношението дълг към прогнозното ниво на брутния вътрешен продукт с близо 2.7 процентни пункта съответно от 23.5 % на 20.8 %.

Погасените международни дългови ценни книжа на държавата са част от емитираните през март 2015 г. на международните капиталови пазари три транша облигации по средносрочната програма за емитиране на дълг на външните пазари. Министерството на финансите конкретизира, че в платената сума от 1.275 млрд. евро са включени номиналната стойност на облигацията в размер 1.250 млрд. евро, както и последният дължим лихвен купон в размер на 25.0 млн. евро. По другите два транша - 12 годишна и 20 годишна емисии облигации - са изплатени редовни лихви общо в размер на 54.375 млн. евро.

На 21 март 2022 г. Министерството на финансите е изплатило и лихвени купони в размер на общо 46.95 млн. евро по двойния транш седем и дванадесет годишни облигации, емитирани през март 2016 г. на международните капиталови пазари по средносрочната програма за емитиране на дълг на външните пазари.

Общата сума на извършените плащания през март 2022 г. по емитираните през 2015 г. и 2016 г. еврооблигации възлиза на 1 376.325 млн. евро, в т.ч. 1 250 млн. евро погашения и 126.325 млн. евро лихви. Част от тези лихви и главници са се върнали в българския финансов сектор, защото базираните у нас банки, застрахователни дружества и пенсионни фондове, притежават около една трета от българският държавен дълг, емитиран на международните пазари. Това е сигурна и доходоносна инвестиция, но от чисто регулаторна гледна точка може да се превърне в проблем за притежателите на тези ценни книжа, ако цената на дълга падне и се наложат сериозни преоценки на българските ДЦК, които финансовите институции държат в своите портфейли.