Дебатът по приемането на Бюджет 2023 г. продължава. Народните представители решиха да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова тайна. По този начин съдът може да постанови разкриване на банковата тайна и по искане на публичен изпълнител във връзка с обезпечаване и събиране на публично вземане.

С други текстове в бюджета в Закона за здравето, народните представители отбелязаха, че държавата предоставя средства на родителите за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна възраст до 1 септември на годината, в която навършват три години и не са приети в общински детски ясли и държавни детски градини, поради липса на места. Месечният размер на средствата за едно дете не може да надвишава средния месечен размер на средствата от държавния бюджет за издръжката на дете в предучилищното образование в общинските и държавните детски градини и училища за съответната календарна година. Парите се изплащат до приемането на детето в общинска ясла или в държавна детска градина.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението на парламентарната група на БСП за България в Кодекса на труда да се запише правилото размерът на минималната работна заплата да е 50 на сто от средната брутна заплата за период от 12 месеца и да се прилага от 1 август 2023 г., а не от 1 януари догодина. Не се прие и предложението на парламентарната група на ГЕРБ/СДС за сезонна работа с един работник да може да се сключват трудови договори общо за не повече от 120 календарни дни вместо досегашните 90.

Депутатите гласуваха и да отпадат банковите такси за превод и теглене на пари от заплати, пенсии, помощи и обезщетения. 

За тази цел Народното събрание одобри създаването на платежна сметка по основни операции. Това е вариант, който вече съществува в Закона за платежните институции и се предлага и в момента от банките у нас, но те са задължени да поддържат "приемливи" такси. Също така, според текстовете на закона банките имат право да откажат откриването на такава сметка, ако клиентът вече притежава същия вид или друг вид банкова сметка.

Според приетите текстове от 1 септември се създава такъв вид сметка, при която: "се извършват операции по нареждане на титуляра, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно", каза вносителят на предложението Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България". От групата са убедени, че по този начин повече хора ще се стимулират да имат банкови сметки.

Пада ли банковата тайна, питат депутатите Асен Василев

Пада ли банковата тайна, питат депутатите Асен Василев

Министърът на финансите посочи, че трябва да приложим европейска директива, за да не ни глоби ЕК