Пада ли банковата тайна и ще има ли НАП неограничен достъп до банковата информация на гражданите, като така се елиминира банковата тайна? Това стана повод за ново напрежение в пленарна зала, когато се стигна до параграф 22 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, чрез който се променя Закона за кредитните институции. В конкретика - става дума за транспониране на европейска директива, според която директорите на териториални дирекции на НАП ще имат достъп до информация за сметките на лица, срещу които има висящи публични взимания.

"Министърът на финансите излъга, като каза, че това е европейска директива, която ако не транспонираме, ще има наказателни процедури. Само че тази директива е транспонирана през 2012 година и досега няма нито една наказателна процедура. Изисква се и обществено обсъждане, становище на БНБ. Къде е становището на БНБ, на Асоциацията на банките. Липсва оценка на въздействие, за нормативно съответствие. Министерството на финансите и министърът си позволяват брутален финансов рекет - да могат да тормозят едни, а да не тормозят други, да си затварят очите. И в момента, ако НАП има доказателства, може да ги представи пред съда и банковата тайна да падне. Но това всеки представител на НАП да има достъп до банковата тайна на гражданите смърди на комунизъм", остър бе председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. И даде пример - за дължими малки суми от по 200-300 лева, всеки публичен изпълнител може да получи достъп до цялата банкова и кредитна история на даден гражданин.

Според Петър Петров от "Възраждане" даването на правото на НАП до банковата тайна при висящи взимания поставя в неравностойно положение държавата спрямо частните кредитори, което било противоконституционно. От днес банкова тайна няма да има, отсече и съпартиецът ми Деян Николов.

"След чутовната финансова и юридическа експертиза на Тошко Йорданов нека все пак се върнем към фактите. Да, директивата е транспонирана през 2012 година, като на 14 юли тази година имаме писмо от Европейската комисия, че е транспонирана неправилно и може да започне наказателна процедура срещу България. Премахва се банковата тайна, когато това е поискано от публичен изпълнител във връзка с дължимо публично изпълнение, а не когато на някой му скимне. И друга причина - много често има искания от чужди институции от ЕС, които искат информация във връзка със съмнителни операции, извършени от български граждани. Например ако във Франция гонят български гражданин за данъчни престъпления там", контрира финансовият министър Асен Василев.

Според финансист номер едно вариантите са два - да приложим правилно директивата сега или да го направим след 6 месеца, когато вече държавата ще плаща глоби на ЕК.

Ако има такова писмо от ЕК, то къде е то и защо не е предоставено на депутатите, попита Тошко Йорданов, но питането му остана нечуто поради това, че Василев бе напуснал за кратно залата.

БСП видя от Околовръстното две бомби в Бюджет 2023

БСП видя от Околовръстното две бомби в Бюджет 2023

Не се знае дали предвидени от бюджета приходи биха влезнали в него

Директивата няма нищо общо с това, което се предлага в момента, като ако чужда страна иска достъп до информация до сметките на български граждани, може да предяви пред съда искане, като представи доказателства за злоупотреби, изтъкна на свой ред Павела Митова от ИТН.

"Като лично мнение съм съгласен с вас. Такава промяна, при която отпада банкова тайна не мисля, че трябва да бъде гледана по начина, който го правим сега - през преходните и заключителните разпоредби", каза на свой ред Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Този достъп до банковата тайна важи само в случаи, когато някой не си е платил данъците. Затова ми е интересно защо искате да направим така, че държавата да не може да си събира данъците", попита колегите си Искрен Митев от ПП.

Върналият се в залата Асен Василев пък прочете от трибуната писмото от Европейската комисия и попита - защо народните представители се занимават вече над час с "глупости", освен ако не е, за да може Тошко Йорданов да прави скечове от трибуната на парламента.

"Директорите на регионални дирекции на НАП и сега могат да имат достъп до банковата тайна, става въпрос при искания от чужбина да могат да я предоставят на ЕК, а не да бъде само за вътрешна информация. Спрете с инсинуациите."

Нищо няма да стане, ако се забавим с 2-3 месеца, докато се уточнят детайлите, настоя отново Чолаков от ГЕРБ. "Това е все едно, когато трябва да се направи фина хирургическа операция, да се използва брадва. Това се случва в момента."

В крайна сметка промените бяха приети със 140 гласа "за" и 47 "против", като въпреки изказаната от парламентарната трибуна позиция на Радомир Чолаков ГЕРБ подкрепи исканото от Асен Василев.

Депутатите се заеха с Бюджет 2023
Обновена

Депутатите се заеха с Бюджет 2023

Хасковски гамбит за фонд "Сигурност на електроенергийната система"