Денят на данъчна свобода през 2020 г. ще настъпи на 15 май. Това съобщават от Института за пазарна икономика. Именно от този ден нататък гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

Тази година в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. Въпросните 136 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2020 г.

От ИПИ обаче отчитат, че живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за близо 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 7 май за държавата, а в дните до 15 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

Освен това за пръв път от над 10 години държавният бюджет е планиран без излишък или дефицит. През последните години традиционно в бюджета се залага дефицит, а в крайна сметка се формира излишък - това се случи през 2016-2018 г., припомнят от ИПИ. Сходна е била ситуацията и през миналата година, когато еднократният разход за изтребителите все пак доведе до дефицит от близо 1,2 млрд. лв. на касова основа.

Денят на данъчната свобода за 2019 г. е 18 май

Денят на данъчната свобода за 2019 г. е 18 май

Ще работим повече за хазната...

През 2020 г. за пръв път след рецесията у нас от 2009 г. се планира бюджет с балансирано салдо.

Тази година най-много дни - 34, ще са необходими за попълване на приходите от ДДС. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни, за осигуровките - съответно 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи, за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се отчита тенденция дните, необходими на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва по-късно. Това означава, че данъчната тежест в страната нараства.

Планира се преразпределението през приходната част на бюджета през тази година да достигне 36,9%. Това е с малко над нивата от 2019 г. и е най-високата стойност за последните 10 години. Докато през 2017 и 2018 г. беше покачена вноската за пенсия, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурителен праг, то през 2020 г. българския данъкоплатец е изправен пред по-високи местни данъци и такси.

От ИПИ поясняват, че сметката разпределя данъчното бреме върху всички български граждани, включително деца и пенсионери. В действителност обаче работещите понасят в най-голяма степен данъчната тежестта в страната. За тях тя е близо 50%, което означава, че за работещите Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" - www.kolkodavam.bg.

Припомняме, тази година данъчната свобода у нас идва с няколко дни по-рано, след като през миналата година тя беше на 18 май.