До 30 работни дни след приключване на изборната кампания участниците в нея трябва да представят отчет пред Сметната палата. Това припомни пред БНР председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Това трябва да е отчет, който да съдържа информация за приходите, които са реализирали, реално извършените разходи, както и поетите задължения.

Различни са сроковете за участниците в двата тура. От 21 участници в изборите, за 19 от тях надпреварата приключи на 6 ноември. До 16 декември те трябва да представят такъв отчет в Сметната палата, уточни Цветков.

За другите двама, които продължават и отиват на балотаж, крайният срок е 23 декември тази година, каза шефът на одитния орган.

"Сметната палата е задължена да публикува тези отчети на своята интернет страница, за да може гражданите да бъдат информирани за това какви финансови ресурси са използвали участниците в предизборната кампания. Предвидени са много сериозни санкции, ако не се представят такива отчети. За лицата, които представляват партия или инициативен комитет, както и за лицата, които представляват коалициите, глобата е от 2000 до 10 000 лева", каза Цветков.

Той отличи новото в тази предизборна кампания. "Дарителите, които са направили дарение над 420 лева, трябва да декларират произхода на дарението. Ако не направят това, те подлежат на едни много сериозни санкции - от 1000 до 3000 лева. Такива декларации са задължени да пуснат и кандидатите за президент и вицепрезидент, както и членовете на техните инициативни комитети", каза председателят на Сметната палата.