В края на годината „Лукойл" бяха стигнали близо до целта, но не бяха изпълнили всички изисквания. Технологично им трябва време.

Това обясни в ефира на Нова телевизия директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов във връзка с отнетия миналата година лиценз на „Лукойл" заради непоставени измервателни уреди на входа и на изхода на предприятието.

На 20 декември посетихме „Лукойл Нефтохим" и на място констатирахме до къде са стигнали. Бяха монтирали голяма част от уредите. Голяма част от тях бяха в процес на монтиране, но бяха доставени. Пък част от нещата им трябва технологично време. На 3 януари направиха искане и на 4-ти са изпратени екипи, които извършват мониторинг на „Нефтохим" и на площадката в „Росенец". Към 15 ще се види какъв е резултатът от инспекцията в „Нефтохим", поясни още Танов.

Той отбеляза, че известни отстъпки са направени за измервателните уреди на входа на предприятието, а за изхода - до няколко дни ще бъдат монтирани уредите.

„Значи трябва да разделим, тъй като те са два данъчни склада - „Лукойл-Нефтохим"-България и „Росенец". Проблеми в „Нефтохим-България" - няма. Там са изпълнени на 100% изискванията на закона. Има всичко, което влиза на вход и като нефт, и като други суровини и всичко, което излиза като готова продукция - било навън, освободено за потребление, или обратно към базата в „Росенец". Това го има като изход. Това също се явява вход на базата за „Росенец" откъм „Нефтохим". Проблемът е съществувал и продължава да съществува относно входа откъм море. Това, което се разтоварва", поясни той.

Според Ваньо Танов проблемът в "Росенец" може да намери временно решение чрез нивомерните уредби, които трябва да има всеки един съд, превозващ гориво. По този начин ще се спести време, докато и там се монтират измервателните системи.
Наредбата бе променена, за да даде гаранции, че въпреки липсата на измервателни уреди на входа, че може по този начин да бъде измерено коректно, допълни шефът на митниците.

Това, което влиза от входа, то влиза в определени съдове, там ще бъде измерено. И всичките тези данни, през софтуерен продукт, ще бъдат пак предадени в Агенция „Митници". По трудоемко е, там има един риск, единствен, който ние обаче ще го запишем в лиценза - че в момента на вкарване на горива, не могат да изкарват.
Защото тази нивомерна система - колкото вкарваш, ако изкараш същото количество, ще стои нула. Така че там специално ще бъде записано - да, получавате лиценз в срок от 2 години, докато изпълните останалите изисквания при тези и тези условия - че не може едновременно да вкарвате и да изкарвате горива, категорично поясни Танов.

В края на краищата две неща се доказаха от сагата с "Лукойл", подчерта Ваньо Танов - че ако си имал желанието да поставиш измервателните уреди - тази една година е била достатъчна. За по-малко от 5 месеца се извърши проектиране, доставка, монтаж, цялата реконструкция, припомни той.

"Аз няма да скрия, че в момента, в който отнех лиценза на "Лукойл", получих 54 sms-а от останалите данъчни складове, които подкрепяха отнемането. А когато се правеха промените, те бяха скептични - сега всички разбраха, че правилата за малки, за големи - са еднакви", каза Ваньо Танов.

Той посочи, че няма информация да е започнало дело срещу него за изнасяне на държавна тайна. „Не знам такова дело да е започнало. Аз не съм казал какъв е резервът на Лукойл", подчерта той и поясни, че всеки данъчен склад е задължен количествата, които съхранява, да ги съобщава. Тези, които работят с горива, трябва да съхраняват до определени количества при влошени доставки, допълни шефът на Агенция „Митници".

Натиск срещу мен има и ще продължава да има - това е нещо нормално, категоричен бе Ваньо Танов. Той съобщи, че с преизпълнението на плана на митниците се осигурява увеличаването на българските пенсии, защото този дефицит няма откъде да бъде запълнен.

Министър Дянков ме извика и ми каза: „Не е достатъчно да се изпълни плана". Средствата трябва да ги преизпълните, защото няма да има средства в НОИ за пенсии, е казал още финансовият министър по думите на Танов.
Трябваше да намерим дупките и да ги запълним. Тези допълнителни средства са постигнати не от ръст на икономиката, а от затваряне на течовете, изтъкна директорът на Агенция „Митници".

Тази година от акциз на алкохол са събрани 212 млн. лв. Това са със 120 милиона повече в сравнение с 2009 г., подчерта Танов и допълни: „Ние сме държавата с най-добър контрол на акцизите, това ни е признато и от други държави."