831 млн. евро са договорените средства по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Сумата представлява 44% от бюджета на програмата. Данните бяха представени в Стара Загора на семинар за напредъка по програмата от ръководителя й инж. Галина Василева. Това съобщават от Министерство на транспорта.

До момента към изпълнителите са разплатени 9% от средствата или 171 млн. евро. 11 проектни предложения са в процес на одобрение от Управляващия орган. Сред тях е и втората фаза на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас. 22 формуляра за кандидатстване са одобрени до момента. 6 от тях са за инвестиционни проекти.

Галина Василева отчете, че са завършени трите проекта, фазирани от ОП "Транспорт" 2007 - 2013. Става въпрос за втори етап от изграждането на Западната дъга на Софийския околовръстен път, разширението на софийското метро от станция "Джеймс Баучер" до станция "Витоша", както и проекта за подобряване на корабоплаването по река Дунав.

В Русе вече е доставен новопостроеният хидрографен кораб. Той е собственост на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и ще бъде въведен в експлоатация след провеждане на необходимите тестови изпитания.

Шест големи проекта са заложени за изпълнение по програмата. Те представляват 89% от общия бюджет. Касае се за втора фаза на проекта за рехабилитация на жп отсечката Пловдив - Бургас, с прогнозна стойност 350 млн. евро, модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец (460 млн. евро), Лотове 3.1 и лот 3.3 на автомагистрала "Струма" и тунел "Железница", за които има подписан договор за 378 млн. евро и проектът е в изпълнение.

Докладът за въздействието на околната среда по отношение на Лот 3.2. на автомагистрала "Струма" все още не е внесен в МОСВ, коментира Василева. Очаква се това да стане до няколко дни. Обществените обсъждания ще започнат след това. През март 2019 г. в най-добрия случай ще започне строителството на този участък от автомагистралата.

Галина Василева отчете, че строителството на третата линия на метрото върви с много бързи темпове. Скоро се очаква да започне изграждането на втория етап. Той включва 4 нови метростанции от кв. "Овча купел" до кв. "Горна баня". Там ще бъде изградена връзка с жп линията за гр. Перник.

Василева коментира, че съвсем скоро се очаква да бъдат обявени няколко тръжни процедури за железопътните проекти, които се изпълняват от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Те са най-големият бенефициент по програмата. Трябва да изпълнят проекти за над 1 млрд. евро - 673 млн. евро по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и над 400 млн. евро по Механизма за свързана Европа, обясни Василева.

На семинара стана ясно още, че предстоящите процедури ще са за проектиране и изграждане на сигнализация и телекомуникация по линията Пловдив - Бургас, реконструкция на коловозите на Централна гара София, ремонт на железния път и на контактната мрежа в участъка Централна гара София - Гара Волуяк; модернизация на жп участъка Елин Пелин - Костенец, с дължина 52 км и на участъка Костенец - Септември, с дължина около 25 км.