Курсът на долара към японската йена в понеделник сутринта се задържа до минимални от есента на 2016 година нива. Инвеститорите продължават да са обезпокоени от заплахата за глобална търговска война след изостряне на отношенията между САЩ и Китай.

Днес американската валута се стабилизира и леко расте спрямо японската до 104,99 йени за долара от нивото104,74 йени в края на търговията в петък. Тогава курсът на долара падна и до 104,63 йени - най-ниско равнище от ноември 2016 година, а в началото на миналата седмица той бе 106 йени за долар.

Общата валута поскъпва спрямо американската до 1,2369 долара за евро от 1,2352 долара при предишната сесия на валутния пазар.

Индексът на долара, отразяващ динамиката му спрямо кошница от 6 основни световни валути, днес е на равнището от петък - 89,43 пункта.

Доларът отново е под натиск, след като миналия четвъртък президентът Доналд Тръмп подписа меморандума "За борба с икономическата агресия на Китай", рамките на който САЩ планира да въведе вносни мита върху стоки от Китай.

От своя страна търговското министерство на Пекин обяви, че страната разглежда варианти за въвеждане на импортни мита за редица стоки от САЩ, за да балансира загубите си от американските мерки за стоманата и алуминия.

В тази ситуация, коментират анализатори, са малко участниците на валутния пазар, които искат да купуват долара - търсят се по-безопасни активи като японската йена.