Повишението на пенсиите от 1 юли, предвидено с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, скара БСП и опозицията, представляваща вече мнозинство в парламента.

Пръв темата коментира в кулоарите на парламента финансовото острие на "столетницата" Румен Гечев. Той обвини партиите, противници на правителството, че заради тях пенсионерите няма да получат полагаемите им се пари.

"Ние предупредихме многократно, че от 1 юли можеше пенсиите да бъдат повишени с 20%, а от първи октомври да направим цялата пенсионна система справедлива, като я преструктурираме. Това беше одобрено с нашите партньори от коалицията и постигнахме единодушие. Това, че изтича срока и няма да бъдат платени тези 20%, а само 6% се дължи на следните субекти - "Има такъв народ", ГЕРБ, Движението за права и свободи и "Възраждане". Десетки пъти обяснявахме, че днес трябваше да бъдат приети двата малки бюджета (на ДОО и НЗОК) и големият бюджет, където са включени трансферите към ДОО", каза Гечев.

"Тези четири партии провалиха пенсиите на над 2,5 милиона български пенсионери", подчерта той. "Да си разиграваш коня тук и да преследваш някакви политически цели не е приемливо".

Увеличението на пенсиите ще се забави

Увеличението на пенсиите ще се забави

НОИ няма техническа възможност

Ако бюджетът на ДОО бъде приет следващата седмица, то предвиденото увеличение щяло да се изплати на по-късен етап, като било под въпрос това дали могат да бъдат платени със задна дата полагаемите се средства от 1 юли, добави Гечев.

Никакъв проблем не представлява да бъдат платени по-високите пенсии, считано от 1 юли, но със задна дата на по-късен етап, категоричен обаче бе на въпрос на News.bg Хасан Адемов от ДПС.

"Разбира се, пенсионерите трябва да бъдат спокойни. Ако не получат по някаква причина увеличението от началото на месец юли, ще го получат или малко по-късно през юли, или с пенсията за месец август. Така че никой няма да загуби по никакъв начин. Излишното драматизиране на тази ситуация се дължи на това, че БСП са изнервени, не знам по каква причина", внесе яснота той.

"В програмата на Народното събрание, която беше предложена, нямаше никъде точка за бюджета на ДОО. Така че това, което БСП се опитва да наложи, че заради опозицията няма да има пенсии, е абсолютна лъжа. Не е имало такава точка в заседанията на парламента. Самият бюджет беше внесен достатъчно късно, за да бъде ясно, че няма как в рамките на закона и процедурите, този бюджет да бъде приет до 25 юни. Няма саботаж от страна на опозицията, по-скоро самите управляващи направиха така, че да обвинят опозицията", посочи на свой ред бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя прогнозира още - най-вероятно наистина от 1 юли няма да влезе в сила планираното по-високо увеличение, а само такова от 6%. Но и тя, както Адемов, успокои - всички пенсионери ще получат парите си, но със задна дата.

Пенсиите да се увеличат от 1 юли - министърът вече е песимист

Пенсиите да се увеличат от 1 юли - министърът вече е песимист

Няма да има техническо време за преизчисление

Следва да се отбележи, че нито "малките", нито "големият" бюджет може да бъде гласуван в зала, защото още фискалните рамки не са минали през ресорната комисия по бюджет и финанси, която следва да ги одобри на второ четене. Едва в четвъртък пък изтече срокът по закон за внасяне на предложения за изменения в държавния бюджет.

В петък следобед пък Комисията по бюджет и финанси заседава извънредно, за да разгледа на второ четене бюджетите на ДОО и НЗОК.

Припомняме, че депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет, след като на 9 юни водещата бюджетна комисия не даде зелена светлина, но изпрати директно в зала гледането на макрорамката.

Актуализацията обаче се забави, тъй като се развиха няколко труса, включително и свалянето на председателя на НС Никола Минчев и дебат по завършил успешно вот на недоверие.