Анализ за сравнение на ценообразуването на мобилните оператори в България и в другите страни е поръчал финансовият министър Симеон Дянков. Това стана ясно от интервюто с него по Би Ти Ви.

Анализът ще се предостави на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да се предприемат мерки. Той потвърди, че цените на мобилните оператори в България и сега са сравнително високи, а преди две - три години са били много по-високи от средните за Европа.

В България цените на мобилните услуги падат с по-малък темп, каза финансист номер едно.

Анализът, който ще бъде изготвен, е за последните 7-8 години, за да се види как се е правило ценообразуването и в миналото. Дали има картел между операторите обаче трябва да реши КЗК.

Дянков посочи, че има правни начини да бъде наложена санкция на мобилните оператори за минал период. Той каза също, че министерство на финансите също е потребител на мобилните услуги и ако е имало надценки, ще потърси правата си.

По отношение на дълговата криза и ситуацията на борсовите пазари финансовият министър каза, че сме стабилна държава. Той посочи, че няма основание банките едностранно да повишат лихвите по кредитите. Той беше категоричен, че в България няма причини нито лихвите да се вдигат, нито безработицата да расте.

Относно спестяванията на хората Дянков заяви, че не би купувал злато в момента, нито да прехвърля валутата си във франкове, защото в България и банковият сектор, и финансовата ситуация са стабилни.

Той прогнозира успокояване на пазарите до няколко дни и отхвърли всякакви причини за безпокойство.

Дянков категорично заяви, че има доверието в „Стандарт енд Пуърс" при определянето на кредитните рейтинги.

За изпълнението на приходната част на бюджета Дянков подчерта, че до края на годината и Агенция „Митници", и Националната агенция за приходите (НАП) ще си изпълнят плана.

Приходите вървят по план, разходите са по-ниски, отколкото сме ги планирали, посочи Симеон Дянков. Той поясни, че само за месец юли се очаква дефицит от около 40-60 милиона лева, а прогнозата е била за 150 милиона.

Той отхвърли твърденията, че ще взимаме заем от 1.5 милиарда и подчерта, че това няма да се случи.

Във връзка със ситуацията около „Лукойл", Дянков заяви, че митниците и Министерството на финансите са си свършили работата. Следвахме закона и направихме това, което се очакваше от нас. Оттам нататък съдът има мнение, ние се съобразяваме с това решение, колкото и да ни изглежда странно, заяви вицепремиерът. Той отхвърли да има каквито и да било задкулисни игри и сделки с Русия и каза, че се следва само законът.