Не се плаша от стачки.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БНР, по повод заплахите за протест от страна на синдикатите. Според него тези предупреждения блокират социалния диалог.

Дянков подчерта, че въпреки изразената позиция на синдикатите за прекратяване на диалога, в четвъртък Тристранният съвет за национално сътрудничество ще се събере да дискутира пенсионната реформа.

Надявам се всички да са там, ако някоя страна отсъства, ще продължим работата, посочи вицепремиерът и обясни, че „това е нещо, което ангажира цялото правителство". Да си казваме на всяко второ изречение - ще има ефективни стачни действия, не помага на никой, коментира още финансист номер едно.

Според Дянков е несериозно да се твърди, че има нужда от реформи, а същевременно те да се отлагат във времето и да останат за следващото правителство.

Той допълни, че все още не е ясно с колко точно ще бъде увеличена пенсионната осигуровка. Последните разчети на финансовото министерство показват, че това може ще да е с 1,5%. Последната дума ще е на кабинета.